Snagov – oaza de relaxare în care istoria vorbește

minastire-insula-snagov-300x194O bucată de pământ ce păstrează istoria seculară a unui popor viteaz. Un loc unde s-au odihnit, retras și sfătuit multe persoane importante care au făcut și scris istorie.

Pe malul sudic al lacului Snagov, își scrie povestea comuna Snagov, o perlă a ținutului Munteniei.

Simbol al păstrării entității de neam, întemeierea acestei localități este strâns legată de construirea  Mănăstirii Snagov pe ostrovul din nordul lacului Snagov.

Acest loc e scăldat de istorie, păstrează vie amprenta marilor voievozi ai neamului de după Basarab, Vladislav și succesorul său Radu I, care au pus umărul la construirea acestei mănăstiri.

Astăzi, în comuna Snagov se află ansamblul fostei Mănăstiri Snagov, ale cărei ziduri stau falnice cu fruntea spre cer. Monumentul istoric de arhitectură de interes național se află pe o insulă de pe lacul Snagov, acest loc a fost plăsmuit de Dumnezeu exact pentru o astfel de mănăstire cu har. În lacul Snagov, mănăstirea își leagănă rugile, le îndulcește, le curăță de gânduri deșarte, apoi le urcă  curate spre cer.

Această casă a Domnului, trăiește și dăinuiește prin credință, dovadă sunt secolele care au trecut peste ea fără să-i știrbească din frumusețe.

Ansamblul ce constă din biserica ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică”construită în 1517 și turnul clopotniță au dovedit că doar lucrurile ce-i aparțin lui Dumnezeu sunt veșnice.

Totuși bântuie mai multe mistere legate de construcția acestei așezări monahale. Se presupune că Mănăstirea Snagov a fost construită la începutul secolului XV, sub domnia lui Mircea cel Bătrân (1386 – 1418).

Totuși, tradiția populară îl „nominalizează” pe Vlad Țepeș drept întemeietor legendar al mănăstirii. Dar, cele mai noi descoperiri și cercetări demonstrează că Mănăstirea Snagov exista deja cu mai bine de 50 de ani înainte de domnia lui Vlad Țepeș (1456 – 1462).

În zonă mai circulă un mister legat de corpul neînsuflețit al lui Țepeș, care a fost decapitat, iar capul i-a fost dus la Constantinopol pentru ca întreaga lume otomană să vadă că domnia voievodului înfricoșător se încheiase cu adevărat.

Majoritatea istoricilor consideră că a fost înmormântat în apropierea altarului Mănăstirii Snagov. Însă în 1932, după doi ani de cercetări, arheologul Dinu Rosetti, la ordinul Academiei Române, a cercetat Mănăstirea Snagov pentru a descoperi trupul lui Vlad Țepeș. Surpriza a fost descoperirea unor morminte jefuite din interiorul mănăstirii, un mormânt gol în fața altarului și un mormânt la intrarea în locașul de cult, cu un cadavru întreg. Niciuna din aceste variante nu au dus la elucidarea misterului.

Pentru cei care sunt fascinați de mistere neelucidate, comuna Snagov se află la 35 de km nord de București, într-o zonă intens populată. Prin Snagov trece autostrada București-Ploiești, pe care comuna are o ieșire în zona satului Ghermănești, și șoseaua națională DN1, care leagă Bucureștiul de Ploiești.

Pe lângă peisajele naturale care-ți taie respirația, Complexul Snagov impresionează prin grandoarea Hotelurilor, Pensiunilor și Restaurantelor din această zonă, care găzduiesc an de an mii de turiști.

Frumusețile acestui loc au fost apreciate întotdeauna de oamenii care iubesc frumosul, căci, comuna abundă în obiective turistice.

Situl de la Tâncăbești, este un alt obiectiv de interes regional ce se găsește pe malul nordic al lacului, la marginea estică a satului Tâncăbești, cuprinzând așezări din Epoca Bronzului (cultura Tei) și secolul I î.e.n. (epoca geto-dacică) și cele patru situri de la Vlădiceasca, din diverse puncte.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Ciofliceni (datând din secolul al XIX-lea), biserica cu același hram din Ghermănești (construită în 1790) și hanul ce datează din secolul al XIX-lea aflat la Tâncăbești, la kilometrul 32 al șoselei DN1, sunt de asemenea considerate monumente de arhitectură.

Dar, dacă lumea are 7 minuni, atunci Snagovul are 10, cea de-a zecea minune a sa este monumentul istoric al eroilor din Primul Război Mondial din Tâncăbești, clasificat ca monument de for public.

Scăldată de apele lacului Snagov, pe al cărui mal se zbenguie secole demult apuse și vegheată ocrotitor de Pădurea Snagov, ce îmbracă localitatea în arome suave, această regiune se poate înscrie cu ușurință în rândul celor mai apreciate și iubite oaze de relaxare ale României.

Cristina Morari

 

 

 

 

 


Publicat

în

,

de către