Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena

Anual, pe data de 21 a lunii mai, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Biserica îl consideră pe Constantin primul conducător care a militat pentru încetarea persecuției celor care își manifestau credința și, mai mult, s-a implicat activ în construcția unor noi biserici, le-a înapoiat credincioșilor proprietățile ce le-au fost reținute de prigonitori și, ulterior, le-a oferit și sprijin material.

Sfinții Împărați Constantin și Elena

Sfinții Împărați Constantin și Elena și apropierea de credință

Născut în anul 272 d. Hr., în orașul Niš, în sudul Dunării, Sf. Constantin a fost fiul lui Constanțiu Chlor – militar de profesie – și al mamei Elena. Tatăl său a fost dedicat vieții de familie, cât și celei publice, iar din punct de vedere religios obișnuia să se închine doar Soarelui Neînvins.

A fost, însă, mai simplu pentru Constantin, care a putut, astfel, să se își dezvolte personalitatea fără influența anumitor vicii sau doctrine. Ulterior s-a arătat iritat față de practicile ascunse prin care nobilii încercau să își asigure anumite beneficii cu ajutorul divinității. Prin rugăciune și prin dragoste față de aproape, a avut permanent convingerea că își poate găsi calea prin intermediul căreia să evolueze spiritual.

După moartea tatălui său, în anul 306, Constantin avea să fie proclamat de către armată drept împărat peste partea de Apus a Imperiului Roman. Se bucura de respectul și simpatia membrilor armatei datorită manierei prin care se apropia de oameni și îi coordona. Din păcate, viziunea complet opusă a celorlalți conducători ai Imperiului, care promovau principii mai puțin cuviincioase, i-au îngreunat misiunea lui Constantin, care a ajuns la concluzia că este foarte dificil să unești o comunitate atunci când ești prins în lupta pentru putere.

În anul 312, Constantin îl învinge pe tiranul Maxențiu și a ajuns de unul singur conducătorul jumătății vestice a Imperiului Roman. Ulterior, a ajuns la un acord cu împăratul Imperiului de Apus, Liciniu, pentru a fi permisă exprimarea credinței creștine, în acest sens semnând și un act, în 313, în actualul oraș Milano. Liciniu, însă, nu și-a respectat cuvântul, lucru care l-a determinat pe Sf. Constantin să pornească un război cu acesta, război pe care l-a și câștigat. Astfel, a ajuns singurul împărat al Imperiului Roman, iar creștinii s-a bucurat, în sfârșit, de libertate de exprimare.

Biserica Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Predeal

La scurt timp, Sf. Constantin i-a eliberat pe toți creștinii aflați în închisori, fiind persecutați pentru credință, punându-le la dispoziție locuințe și bunuri materiale. I-a sprijinit pe clerici, contribuind la ridicarea multor biserici și, alături de aceștia, a făcut numeroase fapte pentru oameni, opinând că doar prin astfel de gesturi îl poate apropia pe Dumnezeu de el,  de familie și de imperiu. Prioritatea sa a fost de a învăța oamenii ce înseamnă unitatea Bisericii, implicându-se și făcând eforturi pentru ca aceasta să le asigure liniștea și siguranța credincioșilor.

Sf. Elena s-a bucurat de respectul și suportul fiului, care a apropiat-o de credința creștină și a sprijinit-o în activitățile din Țara Sfântă, unde a zidit Biserica Sfântului Mormânt și a scos Sfânta Cruce la lumină.

Sf. Constantin moare în anul 317, prețuit de Biserică și de întreaga populație și rămânând un model de urmat pentru viitorii domnitori creștini.

Câți români își sărbătoresc onomastica?

Conform unor statistici, 884.229 dintre femei se numesc Elena, 124.773 – Ileana, iar 69.944 poartă numele de Lenuța. 53.613 dintre acestea se numesc Constanța, 26.811 poartă numele de Constantina, 4.279, Leana și, respectiv, 1.467, Nuți.

În cazul bărbaților, marea majoritate poartă numele Constantin – 495.656. Alți 80.037 se numesc Costel, 33.386, Costică, iar aproximativ 20.000 de bărbați poartă numele de Costin. 10.487 se numesc Costinel, 635, Costi și 315, Costeluș.

Profităm de ocazie și urăm un călduros „La mulți ani” tuturor ce poartă numele Sfinților Împărați Constantin și Elena, iar gândurile îndreptate către ei prin credință să vă aducă liniște, pace și să vă mențină speranța mereu vie!

Tudor Chelariu