Samuel von Brukenthal

Despre Samuel von Brukenthal s-a tot vorbit în toată lumea. Totuși, unii dintre voi se mai întreabă cine a fost și ce l-a făcut atât de vestit. Ei bine, ar fi bine să începem cu faptul că a fost contemporan cu Voltaire, Maria Teresa si alte mari personalități europene ale secolului al XVIII, existând o colecție unică de corespondeță a acestuia cu personalitățile contemporane lui. Fiind o personalitate multilaterală, a studiat dreptul, istoria, filozofia și teologia la Jena și Halle.

Prima funcție importantă a fost cea de cancelar aulic al Transilvaniei la Curtea Imperială vieneză. În această perioadă au „luat naștere” marile sale colecții și biblioteca enormă cu achiziții făcute atât la Viena, cât și în alte colțuri ale lumii. Încă în 1773 colecția de pictură a fost numită cea mai valoroasă colecție de la Viena de atunci.

Deși a revenit la Sibiu în 1745, a durat mult timp până când acesta a ocupat funcții semnificative. Aproape 10 ani, până în 1753, nu a ocupat nici o funcție administrativă importantă. Abia în 1753 a apărut oportunitatea de a pleca la Viena pentru a reprezenta aspirațiile sașilor. Astfel, în 1754, a fost numit conducătorul secretariatului pentru națiunea săsească. În 1762 a fost înălțat la rangul de baron, în 1765 a devenit șeful Cancelariei Curții, în 1772 – al Cancelariei Provinciei și în 1777 – Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei. A fost guvernator până în 1787, fiind obligat să se retragă după moartea Mariei Tereza.

Mai mult decât atât, probabil mulți dintre noi am auzit sau chiar am văzut palatul de la Sibiu. Acesta a fost palatul lui Samuel von Brukenthal, pe care l-a construit în 1779. Palatul este construit în stilul barocului târziu, după modelul vienez și este de o frumusețe rară și de o mândrie mare pentru Transilvania. În 1817, Palatul a devenit muzeu public, purtând numele de Muzeul Brukenthal.

Pe plan familial, a fost căsătorit cu Sofia Katharina, fiica primarului provincial Daniel Klokner von Kloknern la 26 octombrie 1745. Soția sa, dispunând de o zestre foarte mare, l-a ajutat astfel să devină unul dintre cele mai importante personalități din Translivania.

Cu toate ca au trecut sute de ani de atunci, anumite istorii nu se pierd. Unii oameni rămân vii printre noi, dăinuind la fiecare colț de stradă, pentru că știm că acest colț de stradă încă se mai ține datorită lor. Samuel von Brukenthal este un astfel de om.

Mihaela Guțu