Samuel Micu – reprezentant al iluminismului în România

Samuil Micu, supranumit Klein, a fost un teolog greco-catolic, filolog, lexicograf, istoric, filozof iluminist român și reprezentant al Școlii Ardelene. Oare de ce a fost o personalitate atât de marcantă a secolului XVIII? Aflăm imediat.

Studiile gimnaziale le-a făcut la Gimnaziul din Blaj, pe care l-a absolvit în 1762. Chiar în acest an s-a călugărit sub numele de Samuil, căci numele laic era Maniu Micu. Și-a continuat studiile la Seminarul pentru călugări înființat de episcopul unit al Blajului Petru Pavel Aron. A urmat, mai târziu, Colegiul „Pazmanian” din Viena, studiind filozofia și teologia. Din 1766 până în 1806 și-a dedicat viața profesoratului în Gimnaziul din Blaj, predând Etica și Aritmetica, cercetărilor istorice care l-au ajutat să își publice primele lucrări, studiilor teologice, istorice, lingvistice în urma cărora a devenit cenzor al cărților românești care apăreau la Tipografia Universității din Buda.

S-ar părea că a fost un teolog ca oricare altul, însă aportul pe care l-a adus istoriei, literaturii, teologiei, lingvisticii este unul de neprețuit. A redactat foarte multe lucrări în care aborda tema originii romane a poporului și a limbii române, continuitatea românilor pe teritoriul fostei Dacii. De asemeea, susținea egalitatea în drepturi a românilor cu celelalte națiuni din Transilvania. A efectuat nenumărate traduceri, printre care și o nouă traducere a Bibliei. Cele mai cunoscute opere ale sale sunt Istoria și lucrările și întâmplările românilor, publicată inegral abia în 1995 și Biblia de la Blaj.

Aș vrea să enumer toate lucrările și traducerile pe care le-a făcut, însă sunt prea multe și nu ar fi de ajuns doar titlul lor. Fiecare dintre opere necesită o descriere amănunțită, întrucât Samuil Micu a avut o contribuție nemăsurată la dezvoltarea statului român și a studiilor teologice și lingvistice.

Țara noastră chiar se bucură de personalități frumoase, trebuie doar să învățăm să le descoperim la timp.

Mihaela Guțu


Posted

in

by