Să fii… Transparency

Pentru mulți, clădirea teatrului se asemănă clădirii primăriei sau a altor instituții unde nu intră în mod curent, deși știu că există oameni care lucrează acolo. La primărie, primarul si tot felul de alți funcționari, iar la teatru, actorii. Însă în Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău mai poate fi întâlnit și un alt grup de oameni.transparency_trupa_teatru_bacau

Dacă veți continua să citiți, înseamnă că vă asumați toate riscurile.

În fiecare duminică, începând cu ora 13:00, din sala Studio a teatrului „Bacovia” încep să se audă tot felul de melodii, sunete, pași haotici sau uniformi și zeci de piepturi respirând la unison. Dacă vă avântați până jos, la capătul scărilor de marmură, și deschideți ușa de lemn cu grijă, este posibil să dați peste un peisaj destul de ciudat.

Gata cu suspansul: acolo, la ora menționată, au loc workshop-urile trupei Transparency. Cu un efectiv de aproximativ 25 de membri activi la momentul de față, numeroase piese prezentate “pe scândura” sălii mari a teatrului Bacovia, a celei din Stage, și trei participări la festivaluri (IDFest și MagicFest), trupa este cea mai „tânără” din Bacău, dar și cea care prezintă cel mai accelerat ritm de creștere, din toate punctele de vedere.

Trupa de teatru Transparency, Bacău
O parte din membrii trupei de teatru Transparency, Bacău

La 13:00, încep să se numere întârziații. Nu-i ușor să fii într-o trupă de teatru.

Mai apoi, unul din coordonatori (anul acesta, Georgiana Huțanu, Dan Macovei si Iulian Balan) propun trupei mai multe exerciții sau joculețe (care împreună formează un workshop), menite să le exerseze diferite abilități individuale, sau să îi formeze ca echipă. Dar cel mai bine poate să explice ce este un workshop chiar Geo:

Workshopurile sunt ateliere de creație. Pornești de fiecare dată de la o schemă simplă: instrucțiunile unui joculeț și… de aici începe totul. Niciodată nu știi unde o să ajungi, fiecare om are contribuția sa. Poți să faci același exercițiu de o grămadă de ori: niciodată nu o să iasă la fel. Șezătorile te antrenează în gândire și creativitate. Înveți să asculți, să urmărești un traseu, să cooperezi, să iei inițiativa. Mie cel mai mult îmi place că ceea ce învăț ideatic într-un workshop pot să aplic și în viața de zi cu zi.

După fiecare workshop, însă, are loc cea mai “interesantă” practică a lor: “salutul”. Acesta, din păcate, este un ritual pe care preferă să îl păstreze secret. Iar apoi, ies la bere.

Și, la bere, i-am rugat să îmi spună câteva cuvinte despre trupă. Prima, desigur, a fost tot șefa, Geo, pe care o întrebasem ce înseamnă Transparency:

E puțin ciudat să vorbești despre ce înseamnă trupa, pentru că existența ei fizică e greu de conturat. E ușor să aduni oameni într-un grup, dar e greu să îi unești într-un singur crez. Transparency există atât sub forma unui mesaj pe care noi, tinerii, îl transmitem societății, cât și ca adăpost, pentru că în mijlocul lor pot să spun că sunt acasă. Totul pornește de la nevoia de a te cunoaște mai bine, nevoia de a crea ceva prin intermediul a ceea ce ești. Apoi te identifici ușor-ușor prin artele spectacolului și realizezi că între tine și ceea ce este trupa există un fel de contract mutual și… mut. Crești și te hrănești din energie apoi, la rândul tău, dai energia mai departe. Nu poți să greșești, pentru că nu există greșeli. Singura condiție e să fii sincer cu tine și cu cei din jurul tău. Chiar dacă nu știi încă ce vrei, trebuie să știi ce nu vrei. Transparency este, la urma urmei, un nume. Contează cum s-a format și de ce rămâne el imprimat în suflete.

transparency_socializare

Aveți, mai jos, câteva mărturisiri ale unor membri, vechi și noi:

Transparency e singurul lucru care îmi mai produce amintiri vii din perioada liceului. Și există un motiv foarte bun pentru care e așa: e o nebunie. În Transparency e vorba despre niște oameni care, în primă fază, nu știu nimic despre teatru și, treptat, ajung să-l descopere prin încercare și greșeli. Trupa asta chiar e ca o familie, și nu spun asta ca un clișeu, ci pentru că în fiecare an apar noi membri față de care ești legat, chiar înainte să îi cunoști. Nu mai ești al nimănui, ci ai „oamenii tăi”, ceea ce îți dă un sentiment de apartenență la un grup de persoane altfel, cu interese deosebite față de marea masă.” Alin G. Diaconu, student, membru al trupei de la fondare, din 2011;

Nu știam că un an mă poate marca cu amintiri așa dulci. Nu credeam că pot fi nostalgic asupra prezentului, când sunt cu trupa. Acum cred, și știu.” Ionuț “Stalin” Bodescu, student, membu al trupei din 2015;

Să intri în atmosfera trupei e ca și cum ai descoperi Arctic Monkeys după ce ai ascultat toată viața Hannah Montana. – Mălina Mihalcea, elevă de liceu, membru al trupei din 2014;

trupa_transparency_bacau

Transparency e chestia aia de care ai nevoie ca să crești emoțional, spiritual, de fapt pe orice plan. Transparency e atunci când stai cu niște prieteni (care ți-au devenit între timp familie) pe o bancă și te gândești: „Ce aș fi avut dacă nu aș fi fost aici, în trupa asta?” Anca Gheorgiu, elevă de liceu, membru al trupei din 2014.

Trupa asta-i ca o pungă de Skittles: fiecare are o aromă și o culoare și laolaltă suntem dulci-acrișori, numai buniCristiana Munteanu, elevă de liceu, membru al trupei din 2015.

Iar dacă vi se pare ciudat faptul că nu am pomenit de piesele de teatru ale trupei, asta e pentru că vreau să vă provoc: acum că știți câte ceva din culisele trupei, fiți cu ochii în patru după piese. Nu va trebui să căutați foarte mult, pentru că se pricep destul de bine și la publicitate. Aveți mai jos câteva exemple.

Oamenii nu sunt construiți după același design, deși au același designer. La un spectacol Transparency poți să vezi cum toate gândurile oamenilor se împletesc, dar nu se contopesc, ci se așază unul lângă altul într-un mozaic. – Georgiana Huțanu.

Ariadna Lungulescu


Publicat

în

,

de către