Rocarta-online

Zlatna


[Cuprins]

Date generale si istorie

Oras in Judetul Alba, cu 9400loc., situat intr-o mica depresiune strajuita de inaltimile Muntilor Metaliferi, la 420-430m altitudine. Asezare straveche, a carei dezvoltare s-a datorat existentei unor bogate zacaminte de minereuri neferoase (in special aur si argint); in vatra actualului oras s-au descoperit urme ale vietuirii inca din perioada comunei primitive. Exploatarile miniere au fost intensificate in timpul romanilor, asezarea fiind numita Ampelum si avand grad de municipium (unde se afla resedinta imputernicitului cu supravegherea minelor din Muntii Apuseni, numit "Procurator aurarium Daciarum"). In timpul consolidarii voievodatelor romanesti (sec. XII-XIII), exploatarile s-au extins, din care cauza, in 1357, au fost adusi colonisti minieri straini. In sec. XVIII, la Zlatna, care devenise oras inca din 1357, s-au construit mai multe cuptoare pentru topit minereu, iar in 1838 a fost instalata o masina cu aburi, prima de acest fel din Romania.

Principalele obiective turistic

- Biserica Adormirea Maicii Domnului, zidita in 1424 in stil gotic, renovata si transformata in sec. XVII si XVIII, cand spatele altarului a fost transformat in catapeteasma cu 3 usi de intrare, pe care se mai gaseste pictura originara din 1858; - Biserica Sf. Nicolae, construita in sec. XVIII, avariata de un incendiu in 1848 si refacuta in 1924.

Regiunea inconjuratoare

- Fenes, localitate rurala, port popular traditional; punct de acces spre Cheile Caprei si Pestera Dambau; - Patrangeni, localitate rurala cu pozitie pitoreasca: acces la Cheile Cibinului, Bacaia si Mada; - Izvoru Ampoiului, localitate rurala cunoscuta pentru exploatarile de minereu de cinabru (sulfura naturala de mercur); acces spre Abrud pe frumoasa vale a Ampoiului.

Domenii


Click here to access the EduSoft website