Rocarta-online

Zalau


[Cuprins]

Date generale si istorie

Municipiu, resedinta pentru Judetul Salaj, cu 68300 locuitori; situat pe valea raului cu acelasi nume, la poalele Muntilor Meses; 275m altitudine. Vatra de locuire pusa in evidenta de vestigii din epoca primitiva, aici a existat o asezare dacica, peste care s-a suprapus o alta romana; in sec. X, aceste locuri apar in cronica lui Anonymus ca facand parte din voievodatul "romanului Gelu". Este atestat in 1220, sub numele de "Villa Zilac", suferind o distrugere aproape totala in 1241, din partea tatarilor. Se reface destul de repede si devine un insemnat targ pentru produsele agricole si mestesugaresti din zona.

Imagine din Zalau

Date economice

Astazi este un centru economic si social-cultural important, dispunand de o retea apreciabila de unitati sociale si economice si inscriindu-se pritre principalele centre industriale ale tarii (laminor de sarma, intreprindere de tevi, fabrici de conductori electrici emailati, de armaturi industriale din fonta si otel, de anvelope, de prelucrare a lemnului, de textile, de bere si de produse alimentare de baza).

Turism

Principalul obiectiv turistic este Muzeul de Istorie si Arta, care prezinta o gama variata si bogata de piese, intre ele remarcandu-se cateva tezaure de bronz, un pumnal scitic de bronz, monede dacice, o interesanta colectie de geme romane, un lapidariu roman, precum si colectii istorice, de arta plastica si de arta populara.

Regiunea inconjuratoare

- Romanesti, localit. rurala, urmele unui castru roman; centru folcloric; - Poarta Salajului, localit. rurala, biserica din lemn inaltata in 1690; serbare folclorica; - Treznea, localit. rurala, arhitectura populara traditionala in care se evidentiaza portile din lemn cu sculpturi artistice; - Molgrod, localit. rurala, urmele castrului roman "Porolissum" (cladit pe vatra unei asezari dacice) care a devenit capitala provinciei Dacia Porolissensis - se mai vad urmele santurilor si valului de pamant, ruinele amfiteatrului, constructiilor militare si zidurilor de incinta; - Pausa, localit. rurala renumita pentru confectionarea cergilor de lana; biserica de lemn, ridicata la inceputul sec. XVIII, ale carei bolti sunt executate din lemn sculptat; port popular traditional romanesc; - Agrij, localit. rurala cunoscuta prin practicarea unor stravechi obiceiuri romanesti si prin portul popular traditional; - Guruslau; - Buciumi, veche asezare rurala, vestigii ale unui castru roman (pretoriul, termele, intrarile); port popular specific locului, manifestare folclorica anuala, formatii de cor si fluierasi; - Sanmihaiu Almasului, localit. rurala, colectie etnografica sateasca; biserica de lemn din 1778; porti de lemn sculptat cu frumoase motive decorative; - Almasu, localit. rurala, ruinele unei cetati construite in perioada 1247-1278 (un turn restaurat, ziduri de incinta); biserica din sec. XV, reconstruita in 1750, in care se mai pastreaza picturi interioare; - orasul Simleu Silvaniei; - Corund, localitate rurala, biserica din lemn, inaltata in 1723, in care se mai pastreaza picturi executate in 1798; - Boghis, localitate rurala, port popular specific zonei, arhitectura traditionala; izvor cu apa minerala.

Domenii


Click here to access the EduSoft website