Rocarta-online

Turda


[Cuprins]

Date generale si istorice

Municipiu in Judetul Cluj, 61100 locuitori, pe Valea Ariesului, la confluenta paraului Racilor, in zona de contact dintre Podisul Transilvaniei si Muntii Apuseni. Altitudinea este: 330 m.

Statuie (sec.II-III)

Formata pe vatra asezarii dacice Potaissa, pe care romanii au ridicat-o la rangul de municipium in jurul anului 200, numind-o Potaissa, localitatea este atestata documentar in 1075, sub numele de Castrum Turda, cand sunt mentionate si salinele de aici (exploatate inca de pe vremea romanilor), apoi apare ca oras in 1297, sub numele de "civitas Tordensis". In secolul XVI, Turda era considerata printre cele mai bogate orase din tara, baza sa economica fiind reprezentata de exploatarea sarii. Atacata, pradata si incendiata de turci si tatari, localitatea a avut de suferit, dar s-a refacut si a continuat sa se dezvolte. In prezent, Turda este un apreciabil centru industrial (materiale de constructii, chimie) si social-cultural

Principalele obiective turistice

- Muzeul de Istorie, cu colectii de arheologie si istorie care infatiseaza aspecte variate din orizontul local (topoare, aparatori de brat, unelte casnice si monede dacice, inventarul unui cimitir celtic, altare de jertfa,pietre funerare,documente vechi si hartii etc. Muzeul este organizat in cladirea fostului palat voievodal, construit in stil gotic in sec. XV, caruia i s-au facut adaugiri in stilul Renasterii; - Biserica Romano-catolica, edificiu inaltat in anii 1498-1504, in stil gotic, fara turn, cu interiorul reamenajat in stil baroc; i s-au mai adaugat ulterior fortificatia-incinta si turnurile; - Biserica Reformata, cea mai veche constructie din oras, datand din 1400, este de tip hala, cu modificari in stilul baroc; - Biserica Reformata Turda Noua, cladire in stil gotic cu modificari in stilul baroc, ridicata in 1504 si restaurata in 1800; - Casa Dr. Ioan Ratiu, in care a trait unul din fruntasii de seama ai Partidului National Roman (mai tarziu Partidul National Taranesc), conducatorul delegatiei memorandistilor romani la Viena; - monument omagial datorat sculptorului Corneliu Medrea, cu un basorelief pe soclu ce reprezinta scene din procesul memorandistilor.

Regiunea inconjuratoare

- Baile Turda, statiune balneoclimatica - Cheile Turzii, monument al naturii - Cheile Turului, formate de raul Tur in rocile calcaroase ale Muntilor Trascau, cu numeroase izvoare ce formeaza cascade in peretii abrupti ai defileului, cu doline si fragmente de poduri naturale, cu resturi de caverne etc.; - Moldovenesti, sat pitoresc la poalele muntilor; urmele unor vechi fortificatii formate initial dintr-un val de pamant inconjurat de un sant cu apa, datand din sec. X-XI, adaugandu-i-se ziduri de piatra in sec. XII, cand localitatea a devenit cetate regala; cetatea este parasita in sec. XIII si asezarea isi pierde treptat importanta; - orasul Campia Turzii - Frata, localitate rurala pomicola si viticola, cu arhitectura traditionala, tesaturi pentru decorarea interioarelor, vechi ceremonial de nunta specific locului; - Iara, remarcabil centru folcloric si de ceramica; punct de acces in pitoreasca zona a Muntilor Baisoara, unde se afla un complex turistic, cascada Hurducata, pestera Poarta Zmeilor etc.

Domenii


Click here to access the EduSoft website