Rocarta-online

Tulcea


[Cuprins]

Portul Tulcea

Date generale si istorie

Municipiu, resedinta pt. Judetul Tulcea, 97500 loc.; situat pe malul drept al Dunarii dupa prima ramificare si inconjurat de dealuri ce-l domina cu 20-50m inaltime; 30m altitudine. Numit si "Poarta Deltei" datorita pozitiei sale la intrarea in Delta Dunarii, orasul Tulcea se afla pe locul pe care era situata o asezare geto-dacica si apoi un castru roman cu numele de Aegyssus. In perioada 1420-1878, Tulcea se afla sub stapinire turceasca, in sec. XVI aici construindu-se o cetate, ale carei urme se mai pot vedea si astazi. Apare ca oras pe o harta intocmita in sec. XV, insa este mentionat documentar abia la 1694. Dupa cucerirea independentei (1878), se dezvolta ca principal centru de convergenta regionala social-economica, in prezent fiind si un important centru industrial (feroaliaje, alumina, santier naval, mase plastice, confectii, conserve de peste etc.). Tulcea este si principalul centru piscicol al tarii.

Turism

Principalele obiective turistice: - Muzeul Deltei Dunarii, organizat pe mai multe sectii ce au sedii diferite: * Sectia de stiintele naturii prezinta colectii deosebit de interesante de ornitologie, entomologie, malacologie si botanica din Delta Dunarii, precum si un acvariu cu pesti specifici Deltei; * Sectia de arta poseda lucrari valoroase de pictura, sculptura si grafica privind peisajul dobrogean - in general, si cel din Delta - in special, precum si lucrari de arta medievala (icoane) si de arta orientala (covoare, obiecte de cult, podoabe etc); * Sectia de etnografie, cu exponate referitoare la ocupatiile traditionale ale populatiei din aceasta parte a Dobrogei si de arta populara (interioare de locuinte, piese de arhitectura locala, costume, scoarte, unelte de munca, ceramica etc.); * Sectia de arheologie si istorie dispune de colectii de numismatica (greaca, romana, bizantina, medievala si moderna), de arheologie, documente si harti, iar in parcul arheologic, organizat in aer liber, vestigii ale cetatii Aegyssus; - Biserica Sf. Gheorghe, datand din anul 1863; - Monumentul Independentei, inaltat pe dealul pe care se afla cetatea, ce aminteste de Razboiul de Independenta, este alcatuit dintr-un obelisc avand in dreapta un dorobant, iar in stanga un vultur; - Statuia ecvestra a lui Mircea cel Batran, ridicata in memoria marelui voievod (1386-1418), darz si neinfricat aparator al pamantului romanesc; - Geamia (moscheea) Azizie, constructie din sec. XIX, cu un impunator turn ce domina cladirile din jur; - Complexul Ciuperca, loc de agrement, oferind posibilitati de canotaj pe lacul existent aici.

Regiunea inconjuratoare

- Delta Dunarii; - orasele Babadag si Isaccea; - Enisala, localit. rurala, ruinele cetatii Heracleea, ridicata in anii 645-650; moara de vant; - Jurilovca, sat pescaresc, ruinele unei cetati greco-romane si urmele unei asezari din epoca bronzului; - satul Niculitel.

Domenii


Click here to access the EduSoft website