Rocarta-online

Toplita


[Cuprins]

Date generale si turism

Oras in Judetul Harghita, cu 17200 locuitori; situat la confluenta raului Toplita cu Muresul, la intrarea in defileu; 660m altitudine. Oras forestier in vatra caruia s-au gasit vestigii romane, iar in apropiere urmele unei asezari dacice numite Sanaidava. Toplita este si statiune balneoclimatica locala, dispunand de doua izvoare cu apa mezotermala (23-26 gr. Celsius), bicarbonatata, calcica, magneziana, indicata in afectiunile aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic - in cura externa - si ale tubului digestiv si renale - in cura interna.

Manastirea din Toplita

Principalele obiective turistice sunt: Manastirea Sf. Ilie, monument de arhitectura, care dispune de valoroase icoane din sec. XVIII si XIX; Biserica de Lemn, construita in anul 1658, cu acoperisul de sindrila si cu turn caracteristic arhitecturii locale populare.

Regiunea inconjuratoare

- statiunea Bradul; - Sarmas,localit. rurala, port popular femeiesc (ii, bundite cu motive florale), dansuri populare traditionale; - Subcetate, localitate rurala renumita prin traditii folclorice (jocuri populare) si prin portul popular folosit inca de femei la sarbatori; - Neagra, localit. rurala, cabana Soimilor si punct de acces la Pestera Luanei si la Grota Haosului; - Salard, localit. rurala, cabana Doi Brazi; - satul Rastolita din Judetul Mures.

Domenii


Click here to access the EduSoft website