Municipiu, resedinta pentru Judetul Timis, 334300 locuitori, situat in Campia de Vest (Banatului), pe ambele maluri ale canalului navigabil Bega, la 90m altitudine.
Stema municipiului
Pe actuala vatra a orasului s-au gasit urme de locuire neintrerupta din toate epocile, incepand din neolitic. Localitatea s-a dezvoltat pe locul unui castru regal numit Castru Temesiensis, ce ocupa nucleul central al orasului de astazi. Atestarea sa documentara apare intr-un document din 1212, iar in sec. XIV devine, temporar, resedinta regelui Carol Robert. Cetatea este dezvoltata si intarita in sec. XV, iar din 1552 si pana in 1716 este transformata in pasalac turcesc. In 1716, Banatul intra, pentru doua secole, sub stapanire austriaca, perioada in care cetatea Timisoarei este reconstruita in sistem Vauban, raul Bega este asanat si canalizat, se ridica edificii impunatoare, se aduc colonisti din diferite parti ale Imperiului Austriac, se infiinteaza primele manufacturi si orasul intra pe fagasul industrializarii, al dezvoltarii sociale si culturale intensive. Timisoara s-a numarat printre primele orase din lume care au introdus transportul in comun cu tramvaie (bineinteles, cu cai - 1869), precum si primul din tara si printre primele din Europa cu iluminat electric (1884).
In perioada interbelica si postbelica, Timisoara si-a amplificat si diversificat considerabil potentialul industrial (produse si masini electrice, masini electronice, produse petrochimice, mobila si rechizite scolare, textile si confectii, pielarie si incaltaminte, produse zaharoase si bere etc.), s-a dezvoltat puternic pe plan cultural si stiintific (au aparut institutii de invatamant superior, s- a extins reteaua liceelor, au fost create asezaminte de arta si cultura etc.), inscriindu-se astazi printre cele mai importante centre social-economice din Romania si ca unul dintre cele mai mari centre urbane ale tarii. Este demn de mentionat ca Timisoara este centrul revolutiei romane din decembrie 1989 impotriva regimului comunist totalitar din Romania. Vezi Revolutia din Decembrie 1989.
Printre principalele obiective turistice ale Timisoarei - considerat de multa lume cel mai frumos oras din tara - se numara Muzeul Banatului, amenajat (partial) in castelul construit de regele Carol Robert in perioada anilor 1307-1342 (marit in 1441 si refacut in 1856), monument de arhitectura de mare valoare; aici se afla sectiile de istorie si de stiinte naturale - care expun o gama bogata de piese arheologice si istorice, precum si colectii interesante de ornitologie si de lepidoptere; - Sectia de Etnografie este divizata in doua sectoare: Sectorul din "pavilion" cuprinde colectii de costume populare romanesti si ale nationalitatilor conlocuitoare din Banat, tesaturi decorative, pictura pe sticla, ceramica, obiecte din lemn incrustat etc.; Sectorul in aer liber (amplasat in Padurea Verde) reuneste instalatii de tehnica populara, obiecte traditionale gospodaresti; - Sectia de arta expune opere semnate de artisti romani si de artisti reprezentativi pentru scolile italiana, germana, flamanda;
- Palatul Baroc, un frumos monument de arhitectura, cladit in prima jumatate a sec. XVIII, care a functionat si ca resedinta episcopala; - Casa cu pom de fier, edificiu care intr-o nisa a sa, tine un pom prins intr-un cerc metalic, pom in care au fost infipte cuie si tinte de catre calfele ce-si terminau stagiul in cadrul breslelor; - Opera, construita intr-un stil care utilizeaza elementele vechii arhitecturi romanesti intr-o factura moderna; - Primaria Veche, in stil baroc, frumos proportionata, construita in anii 1731-1734, pe ruinele unei bai turcesti; - Palatul Dicasterial, cea mai vasta cladire din oras, dispunand de 450 incaperi, in 3 etaje; - Catedrala Ortodoxa, edificata in perioada 1936-1946, imbinand stilul bizantin cu cel moldovenesc, adaposteste in subsol o expozitie de arta medievala, cu o bogata colectie de icoane banatene din sec. XVIII; - Catedrala Romano-catolica, inaltata in anii 1736-1754 in stilul barocului austriac, cu o fatada monumentala incadrata de doua turnuri; - Casa printului Eugen de Savoia, cladire in care a locuit vestitul general in 1718; - Oficiul sarb al loctiitorilor... din Piata Unirii - Biserica Ortodoxa sarbeasca, constructie din 1754, cu picturi originare; - Spitalul si Biserica Mizericodienilor, edificiu ridicat in 1737 si refacut in 1851, in care au functionat primul spital si prima farmacie din orasul Timisoara; - Fosta manastire franciscana, cladire monumentala din sec. XVIII; - Sinagoga israelita; - Lupa Capitolina, replica celebrei statui cu Romului si Remus de pe Capitoliu, oferita in dar Timisoarei de catre municipalitatea Romei. In Timisoara sunt si numeroase case memoriale, monumente omagiale, busturi si statui, parcuri si gradini (Monumentul Eliberarii, Parcul Central, Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Tineretului). Astfel, Timisoara mai este denumit si "orasul gradinilor/parcurilor".
- Izvin, localitate rurala renumita prin crescatoria de cai de rasa; posibilitati de echitatie; - Calacea, localitate rurala si statiune balneoclimatica sezoniera - apa minerala termala (38-40gr. Celsius) clorurosodica, bicarbonatata, indicata in afectiuni ale aparatului locomotor, sistemului nervos periferic, ginecologice.