Rocarta-online

Sovata


[Cuprins]

Date generale

Oras in Judetul Mures; statiune balneoclimatica de importanta generala; 12.100loc.; situata pe valea paraului Sacadat - la confluenta cu Tarnava Mica, intr-o larga depresiune submontana strajuita de culmile Muntilor Gurghiului - la est si de Dealurile Muresului - la vest; 510-530 metri altitudine.

Statiune

Statiunea se afla pe un urias zacamant subteran de sare ce afloreaza in mai multe locuri, fiind renumita prin existenta si utilizarea lacurilor de aici, formate in doline (construite de apele de infiltratie in masivul de sare) si care au o concentratie salina foarte mare. Datorita peliculei de apa dulce de la suprafata, care are efect de sera, apa, spre adanc, este din ce in ce mai calda (fenomenul de heliotermie). Astfel, Lacul Ursu, cel mai mare din statiune, cu o salinitate de peste 80gr/l, inregistreaza, vara, 21 gr. Celsius la suprafata (stratul dulce), 30-40 gr. Celsius la adancimea de un metru, 40-60 gr. Celsius la 1,5 m. In Lacul Serpilor, salinitatea depaseste 230gr/l. Climatul statiunii este tonifiant, cu ierni relativ blande si veri racoroase. Apa minerala a lacurilor de aici (majoritatea helioterme), este clorurosodica foarte concentrata, indicata in tratarea reumatismelor, afectiunilor ginecologice, ale aparatului locomotor si ale sistemului nervos periferic.

Regiunea inconjuratoare

- Praid (Judetul Harghita); - statiunea Corund; - Trei Sate, localitate rurala, biserica fortificata inaltata in 1798; conac feudal construit in stil baroc in sec. XVII; - Trocuta, pastravarie pe Valea Sebesului.

Domenii


Click here to access the EduSoft website