Rocarta-online

Sebes


[Cuprins]

Date generale si economice

Oras in Judetul Alba, 29.700 locuitori, in apropiere de confluenta Sebesului cu Muresul, intr-o pitoreasca depresiune ce se deschide spre Valea Muresului si este dominata de versantii muntilor Sureanu si Cindrel; 250 m alt. Termocentrala. Combinat de industrializare a lemnului. Fabrici de cherestea, hartie, de tricotaje, ciorapi, articole de sport, de pielarie si marochinarie.

Istorie

Atestat ca oras in 1345, Sebesul a jucat un rol de seama in sec. XVI- XVIII, ca centru comercial si politic (fiind resedinta principilor Transilvaniei si sediul Dietei). A fost primul oras al principatului Transilvania care a obtinut privilegiul de a se fortifica.

Turism

Principalele obiective turistice - Cetatea, construita in sec. XIV si refacuta in sec. XVI, de forma dreptunghiulara, cu ziduri groase de peste 2m, avand cate o poarta pe fiecare latura si turnuri la colturi ridicate de diferite bresle (turnurile cizmarilor si croitorilor se mai pastreaza, cel octogonal si cel semicircular fiind ruinate); Turnul Croitorilor se mai numeste si Turnul Studentului, pentru ca in el, in timpul unui atac turcesc, s- au inchis si au incercat sa reziste asediului mai multi locuitori ai orasului, printre care si un elev caruia i se spunea "studentul". Dupa 20 de ani de captivitate, "studentul" a reusit sa evadeze si ajungand in Germania a scris o carte semnata "Anonimul din Sebes", intitulata "Despre religia, moravurile si netrebniciile turcilor", aparuta in 1481 (bucurandu-se de mult succes, cartea a fost tiparita in 25 de editii); - Biserica Evanghelica, conceputa initial (inainte de 1241) ca biserica romanica cu trei nave si o clopotnita, este continuata prin includerea de elemente ale stilului gotic timpuriu, intre care se remarca altarul poliptic, bogat decorat cu picturi si sculpturi realizate in perioada 1518-1526; renovata in stilul Renasterii, este repictata in 1752 si restaurata in 1960-1964 (are un mare cor gotic);

Biserica Evanghelica

- Capela Sf. Iacob, aflata langa Biserica Evanghelica, a fost ridicata in sec. XIV in stil gotic, in ea mai pastrandu-se cateva fragmente din fresca originara; - Casa Zapolya, fosta resedinta aprrincipilor Transilvaniei si a Dietei, construita in sec. XV si extinsa in sec. XVI, gazduieste in prezent muzeul local, care expune piese valoroase si interesante de istorie, arta populara romaneasca si saseasca, de etnografie africana (daruite de un calator sebesean), de stiinte naturale etc.

Regiunea inconjuratoare

- Rapa Rosie, rezervatie geologica de mare atractie, unde sunt prezente impresionante piramide construite prin actiunea apelor de siroire asupra depozitelor de roci neomogene acvitaniene; (vezi si Protectia mediului si rezervatii naturale) - Lancram, satul natal al poetului Lucian Blaga, al carui mormant se afla in curtea bisericii, avand o piatra funerara cu un relief in bronz; - Vintu de Jos, localitate rurala, mentionata ca sat in 1248 si ca oras in 1393, castel construit in sec. XVI in stilul Renasterii transilvanene, cu frumoase ancadramente (partial ruinat); - Calnic, localit. rurala, cetate sateasca edificata in sec. XIII, extinsa in sec. XV, restaurata in 1962; - Garbova, localit. rurala, ruinele unei bazilici romanice din sec. XIII; castel partial ruinat, ridicat in sec. XIII, alcatuit dintr-o incinta circulara si un turn-locuinta; biserica evanghelica fortificata, construita in sec. XV (cetate sateasca); - Capalna, localitate rurala, vestigiile unei cetati dacice, construita din blocuri mari de piatra; port popular local deosebit de interesant; - Sasciori, localitate rurala, cetate sateasca din sec. XII-XIII, numita atunci Castrum Petri; - statiunea Miercurea Sibiului.

Domenii


Click here to access the EduSoft website