Stema municipiului
Municipiu, resedinta pentru Judetul Satu Mare, 131.900 locuitori, situat pe raul Somes, in cadrul Campiei Somesului, la 125 metri altitudine.Asezare straveche, al carei nume deriva din latinescul "fossatum" (adica sat inconjurat de sant), transformat mai tarziu in Satmar (insemnand "sat mare"), este mentionata documentar ca cetate in 1213 si ca civitas in 1331. In sec. XIV, Satu Mare avea dreptul de a bate moneda, iar in sec. XVI devine oras intarit, construindu-si o puternica cetate de piatra. In sec. XVII-XVIII se remarca prin functia de targ regional si ca localitate militar-strategica, iar in sec. XIX este considerat un important centru comecial in aceasta parte a tarii.
Prezentul inscrie orasul ca mare centru economic si social-cultural (industrie variata: alumina, masini-unelte, lacuri si vopsele, coloranti, mase plastice, blanarie, produse alimentare etc.; unitati de invatamant, cultura si arta, spitale, universitate etc).
Principalele obiective turistice sunt: - Muzeul Judetean, amenajat intr-o cladire ce dateaza din 1797 si declarata monument de arhitectura, prezinta numeroase si valoroase exponate de arheologie, istorie si etnografie, de arta (pictura si sculptura), de arta populara (mobilier taranesc, unelte de munca); - Biserica Reformata, edificata in stil baroc in perioada 1788-1806, restaurata dupa cel de Al doilea razboi mondial; - Catedrala Romano-catolica, ca o nava ce are la mijloc o cupola monumentala, iar fatada principala, precedata de 6 coloane corintice, a fost inzestrata in 1837 cu doua turnuri; - Hotelul Dacia, cladire declarata monument de arhitectura, prezinta pe fatada stema orasului in mai multe variante. In oras mai exista alte monumente si statui.
- Complexul de agrement Somesul, amplasat pe malul Somesului, dispune de strand, piscina cu apa termala, ambarcatiuni, terenuri de sport; - Paulesti, casa din sec. XVIII in care s-a amenajat un muzeu ce expune un interesant inventar gospodaresc taranesc; - satul Ardud.