Rocarta-online

Republica Moldova


[Cuprins]

Date generale

Republica Moldova

Stat in sud-estul Europei Centrale, avand la frontiera de nord, est si sud Ucraina, iar in vest Romania, cu o mica iesire (500 m, Giurgiulesti) la Dunare. Suprafata: 33,7 mii kmp. Populatie: 4,45 mil. loc.. Limba oficiala: romana. Capitala Chisinau. Culte: ortodoxism. Moneda: 1 leu = 100 bani. Impartit in 10 judete, o unitate teritorial-administrativa si municipiul Chisinau, cu rang de judet. Vezi Tighina, Balti, Soroca, Ungheni!

Relief, clima, economie

Relief scund, de coline joase si campie. Clima temperat-continentala. Paduri in zona nistreana si in centru. Vegetatia de stepa inlocuita, in cea mai mare parte, cu plante de cultura. Resurse naturale putine. Industrie alimentara, textila si constructoare de masini. Agricultura specializata in culturi de cereale, tutun, floarea-soarelui, sfecla de zahar, plante aromate. Viticultura si pomicultura. Export in speciale cu Romania si cu tarile membre CSI.

Istorie

Istoria teritoriului cuprins intre Prut, Nistru si Marea Neagra este foarte bogata in evenimente si, de mai multe ori, a trecut din stapanirea ruseasca sau sovietica in cea a patriei mame, Romania, de- a lungul timpului. Atunci cand acest teritoriu, cunoscut si sub denumirea de Basarabia a facut parte din Moldova, istoria sa este strans legata de cea a Moldovei. Vezi Istoria romanilor! Dupa cel de Al doilea razboi mondial, prin Tratatul de pace de la Paris (1947) se fixeaza granita romano-sovietica pe cursul celei din 22 iunie 1941. In 1986 se constituie Miscarea Democratica din Moldova (devenita Frontul Popular). Marea Adunare Nationala organizata la 27 aug. 1989 impune adoptarea (31 aug. 1989) a limbii romane ca limba oficiala si revenirea la alfabetul latin. Parlamentul de la Chisinau adopta, la 23 iun. 1990, Declaratia de suveranitate a R.S.S. Moldova, iar la 23 mai 1991, noua denumire Moldova, iar la 23 mai 1991, noua denumire - Republica Moldova, iar la 23 mai 1991. Semneaza, la 21 dec. 1991, actul de constituire a CSI. Republica parlamentara. Vezi Mircea Snegur si Petru Lucinschi!

Domenii


Click here to access the EduSoft website