Harta fizica a Romaniei
Relieful Romaniei este variat si simetric, 31% munti, 33% dealuri si podisuri, 36% campii si lunci, concentric si dispus in trepte spre exterior.Carpatii Romanesti prezinta trei mari subdiviziuni: Carpatii Orientali (intre frontiera nordica si Valea Prahovei) cu altitudine maxima in Muntii Rodnei - Varful Pietrosu 2303 m; Carpatii Meridionali (intre Valea Prahovei si culoarul Timis-Cerna) cu altitudine maxima in Muntii Fagaras - Varful Moldoveanu 2543 m; Carpatii Occidentali (intre Defileul Dunarii la sud si Valea Somesului la nord) cu altitudine maxima in Muntii Apuseni - Varful Curcubata Mare 1848m.
In interiorul arcului carpatic, Podisul Transilvaniei; in nord-vest Podisul Somesan; in est Podisul Moldovei; in sud-est Podisul Dobrogei.
Campiile au o pozitie periferica in vestul sudul tarii, se caracterizeaza printr-un relief uniform si coborat (intre 17 si 85 m in Campia de Vest si intre 10 si 300 m in Campia Romana).
Regiune naturala unica in lume, situata in nordul Podisului Dobrogei - zona de importanta ecologica nationala si internationala. Suprafata acesteia pe teritoriul romanesc este de 4340 kmp. Cuprinde cele trei brate de varsare ale Dunarii in Marea Neagra: Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe. Vezi Dunarea si Hidrografia Romaniei.