Rocarta-online

Reghin


[Cuprins]

Date generale, istoric

Municipiu in Judetul Mures, cu 39.000 loc.; situat pe Valea Muresului, intr-o mica depresiune dominata de dealuri, la 380 m altitudine.

Biserica Evanghelica

Localitatea s-a dezvoltat pe vatra unei asezari dacice pusa in evidenta de vestigiile arheologice gasite aici, continuand apoi in epoca romana (atestata de tezaurul monetar de pe timpul lui Aurelian, descoperit in vatra orasului), documentar fiind mentionata in sec. XII. In prezent este un renumit centru al prelucrarii lemnului (cu specializarea in productia de instrumente muzicale, ambarcatiuni, materiale sportive).

Turism

Principalele obiective turistice sunt: - Muzeul Etnografic, cu remarcabile exponate de arta populara si obiecte de uz casnic si gospodaresc; - Biserica Evanghelica, edificata intre 1290 si 1330 in stilul bazilicilor romane, refacerile si adaugirile din sec. XV si apoi in 1778 imprimandu-i stilul gotic; - Biserica Ortodoxa, construita din lemn in 1748, pastreaza cateva icoane imparatesti din anul edificarii.

Regiunea inconjuratoare

- Brancovenesti, localit. rurala, urmele unui castru roman; castel medieval din sec. XVI; - Gurghiu, localit. rurala, expozitie permanenta de covoare lucrate in zona; muzeu de vanatoare cu trofee exceptionale, instalat intr-un frumos castel construit n 1719-1733; centru folcloric - anual, in luna mai, se organizeaza o interesanta serbare populara, numita "Targul de fete", la care participa sateni din zona inconjuratoare. In apropierea satului se afla padurea Mociar, parc dendrologic si rezervatie de capriori si fazani, adapostind o bogata fauna cinegetica; (Vezi Flora si fauna Romaniei si Protectia mediului si rezervatii naturale!) - Hodac, localitate rurala, case cu aspect arhitectonic traditional, arta populara in care se evidentiaza confectionarea de fluiere artistice incrustate; serbare populara numita "Rascumpararea nevestelor".

Domenii


Click here to access the EduSoft website