Rocarta-online

Rasnov


[Cuprins]

Date generale, istoric

Oras in Judetul Brasov, cu 16.300 loc., situat in Depresiunea Barsei, la poalele Muntelui Postavarul; 635 m alt. (vezi Tara Barsei).

Sas din Tara Barsei

Veche vatra de locuire, cu urme din neolitic si din toate epocile urmatoare, aici a fost asezarea geto-dacica Cumidava (mentionata de Ptolemeu), apoi romanii au construit un mare castru ce a dainuit in sec. II-III; au fost descoperite inscriptii ce atesta continuitatea locuirii in toata perioada post-romana. Localitatea este mentionata documentar, ca oppidum, in 1427, dezvoltandu-se ca centru de convergenta regionala. In prezent este un cunoscut centru al industriei chimice si al industriei de prelucrare a metalelor (fabrica de scule).

Turism

Principalele obiective turistice sunt: - Cetatea Sateasca, amplasata pe o intaltime stancoasa ce domina orasul cu 150 m, constuita de locuitorii asezarii in sec. XIV si apoi marita mult prin diferite transformari si adaugiri in sec. XV-XVII, avand mai multe incinte inconjurate cu turnuri inalte. In centrul ansamblului au fost gasite resturile unei biserici ortodoxe construite in sec XI. Capela din interior dateaza de la 1650; - Biserica ortodoxa Sf. Nicolae, cel mai vechi edificiu ortodox din Transilvania de sud-est, ridicata de domnitori din Tara Romaneasca in 1384, marita in 1773; - Biserica Evanghelica, edificata in stil romanic la origine, in sec. XIV, refacuta in sec. XV, are o deosebit de frumoasa pictura renascentista.

Regiunea inconjuratoare

- orasul Zarnesti; - Cristian, localitate rurala, biserica fortificata construita in sec. XIII (cele doua randuri de ziduri si turnuri au fost inaltate in sec. XVI).

Domenii


Click here to access the EduSoft website