Rocarta-online

Rasinari


[Cuprins]

Centru etnografic

Localitate suburbana, legata de Sibiu printr-o linie de tramvai ce traverseaza si Padurea Dumbrava, se bucura de o pozitie pitoreasca la poalele Muntilor Cindrel. Localitatea este renumita pentru costumele populare traditionale care sunt inca purtate de locuitorii sai, pentru obiceiurile stravechi inca practicate pe scara larga, pentru aspectul si stilul inedit al caselor si al curtilor ce au porti frumos si variat sculptate, pentru interioarele decorate cu deosebit gust artistic, ca si pentru o interesanta expozitie etnografica.

Rasinari

Rasinarenii sunt vestiti pentru iscusinta lor in lucratul covoarelor, carpetelor, stergarelor, in prelucrarea artizanala a lemnului (cuiere, mese, blidare, diferite obiecte de uz casnic si uz gospodares) si in ceramica decorata cu multa fantezie in culori vii si variate (inclusiv teracota smaltuita).

Alte obiective turistice

In memoria poetului Octavian Goga, care s-a nascut aici, a fost amenajat, in casa parinteasca, un muzeu memorial. Pe un deal din apropiere se vad ruinele unei cetati, una din cele sapte construite de- a lungul Carpatilor inainte de sec. XII. Biserica Cuvioasa Paraschiva este un edificiu de dimensiuni mari, cu pridvor patrulater si cu turnul-clopotnita situat pe pronaoos, fiind inaltata in 1750 si pastrand pictura originara. In Casa Episcopilor, fosta resedinta a episcopilor sarbi stabiliti aici dupa 1700, se mai pastreaza icoane pe lemn si sticla, carti vechi. In cimitirul localitatii s-a ridicat un mausoleu in memoria mitropolitului Andrei Saguna. Aici s-a nascut si Emil Cioran.

Domenii


Click here to access the EduSoft website