Rocarta-online

Portul popular


[Cuprins]

Caracteristici generale ale portului romānesc

Diferite porturi populare romanesti

Portul romānesc, ca trasaturi generale are aceeasi asemanare pe tot cuprinsul tarii, avand desigur deosebiri de amanunte, cu schimbari de forma, croiala, sau doar de modul de folosire a pieptanaturii si a podoabelor. El are ca trasatura esentiala unitatea īn varietate, diferitele costume fiind caracteristice regiunilor si zonelor respective.

Istoria portului popular romanesc

Portul popular romanesc īsi gaseste radacinile īn portul stramosilor nostri traci, geti si daci si se aseamana cu cel al popoarelor din Peninsula Balcanica, desigur cu deosebirile care constau īn amanunte decorative si colorit. In decursul istoriei, structura si evolutia costumului popular romanesc si-a pastrat nealterate caracteristicile esentiale. Pornind de la realizari artistice facute cu materii prime produse īn gospodariile taranilor, portul popular romanesc a evoluat de-a lungul secolelor, dovedind o bogata maiestrie a taranului roman, atat īn ornarea tesaturilor si a broderiilor, cat si īn obtinerea culorilor vegetale. Portul popular se diferentiaza īn functie de anotimp, ocazii festive, varsta si sex, adaptandu-se ocupatiilor specifice fiecarei zone.

Varietatea portului popular

Astfel, īn functie de ocazie, costumul popular poate fi mai simplu, de exemplu cel folosit īn timpul muncilor agricole, pana la cel mai frumos ornat, cel folosit la nunta. Diferenta costumelor se reflecta si īn functie de categoriile de varsta, astfel, cel al copiilor, desi ca tip de īmbracaminte e la fel, are anumite diferente. De exemplu, la femei deosebirea consta īn schimbarea gatelii capului, care difera īn cazul fetei nemaritate fata de femeia casatorita.

Portul femeiesc

Īn general, costumul femeiesc e compus din: camasa, poale si piesa care acopera partea de la brau īn jos care se deosebeste de la o regiune la alta. Ea are si denumiri diferite īn functie de forma ei si de zona, astfel ea poate fi "catrinta", "valnic", "fota", "opreg". Aceste piese sunt tesute din lana, avand ornamentatie mai simpla sau mai complicata īn functie de tinut. Camasile au aceleasi parti ornamentale, cu unele deosebiri cromatice si ornamentale. O completare a portului femeiesc e marea varietate a gatelii capului care difera de la o zona la alta, chiar de la sat la sat, valoarea acestei gateli depinzand de frumusetea tesaturilor si a broderiilor sau a celorlalte podoabe īn acest scop. Ele sunt compuse din: marame, naframe, cepse sau cununi. Alte piese ale costumului femeiesc sunt braiele si betelele, care prezinta si ele deosebite realizari artistice. Caracteristic costumului femeiesc din toate regiunile consta īn folosirea, ca fond, a culorii albe, a tesaturilor de in, canepa si lana.

Portul barbatesc

Costumul barbatesc e mai simplu, compus dintr-o camasa lunga īn sudul si estul tarii si mai scurta īn nord si vest, iar pantalonii īn sud si est sunt lungi si stramti iar īn nordul si vestul tarii sunt mai scurti si mai largi. Eu sunt confectionati din panza sau postav tesut īn casa. Peste camasa barbatii īsi pun un brau tesut īn casa sau un chimir de piele, īn functie de regiune si de ocupatie. Iarna, peste hainele enumerate mai sus se poarta haine din postav, frumos ornamentate, sau cojoace din piele si pieptare.

Ornamentatia costumului romanesc

Elementul principal īn ornametatia costumului romanesc consta īn modul de decorare, atat ca plasare cat si compozitie a motivelor, ele fiind plasate īn anumite spatii. Īn general ornamentatia costumelor este geometrica, stilizand formele de inspiratie naturala, cum ar fi: pasari, flori, animale. Specific costumului romanesc este elementul cromatic, caracterizat prin sobrietate si echilibru īn folosirea culorilor, īn combinatia lor īn mod armonios, rezultand obtinerea efectelor coloristice de bun gust si rafinament artistic. Culorile de baza sunt: negru, rosu, cafeniu inchis, albastru, verde si violet.

Domenii


Click here to access the EduSoft website