Rocarta-online

Oravita


[Cuprins]

Date generale si istorie

Oras Judetul Caras-Severin. 15200 locuitori; situat pe raul cu acelasi nume, intr-o mica depresiune, la poalele vestice ale Muntilor Aninei; 200-300 m. altitudine. Oras cu bogate traditii culturale, Oravita se remarca prin detinerea catorva prioritati romanesti: prima cale ferata de pe teritoriul Romaniei a fost construita in 1856 intre Oravita si Bazias; aici a fost infiintat primul teatru din tara (1817); a fost organizata prima expozitie economica (1869); au fost construite primele baraje si lacuri de acumulare. Astazi este un remarcabil centru economic regional, industria lemnului fiind ramura sa industriala cea mai dezvoltata.

Turism

Principalele obiective turistice: Teatrul Vechi, edificiu ridicat in perioada 1789-1817 intr-un stil arhitectonic dominat de elemente de baroc; Muzeul Orasenesc, organizat in cladirea teatrului, cu exponate din istoria culturii banatene; Catedrala, cladire in stil baroc ce dateaza din 1784, avand picturi din sec.XIX.

Regiunea inconjuratoare

- Cabana Valea Oravitei; - orasul Anina; - Ciclova Montana - localitate rurala, cu o pozitie pitoreasca datorita prezentei unor culmi muntoase cu varfuri crenelate ce o inconjoara si dau aspect de fortareata; - Ilidia - punct de plecare spre rezervatia Beusnita, Varadia - urmele cetatii dacice Arcidava; - Rezervatia Beusnita.

Domenii


Click here to access the EduSoft website