Rocarta-online

Odorhei


[Cuprins]

Date generale

Municipiu in Judetul Harghita, 40.000 locuitori; situat pe valea raului Tarnava Mare, intr-o mica arie depresionara strajuita de Subcarpatii Homoroadelor si de culmile Muntilor Harghitei, 500 m alt.

Istorie

Asezare neolitica, peste care s-a suprapus o cetate dacica, apoi un castru roman ce a facut parte dintr-un vast sistem de aparare a frontierelor (sec. II-III), cand se numea Aeropolis; mentionat in 1301 cu titulatura de castru regal, este transformat in cetate, fiind atestat documentar in 1334, iar ca oras in 1485, cand devine resedinta de scaun secuiesc. Colegiul reformat, infiintat in 1593, care dispunea de o bogata biblioteca, ii confera un rol de important centru cultural. In prezent, este un remarcabil centru industrial (matrite si piese din fonta pentru industria chimica, materiale de constructii, produse alimentare si filatura, confectii, produse alimentare) si centru de convergenta regionala social-economica.

Turism

Hotelul Tarnava

Principalele obiective turistice: Cetatea, edificiu inaltat in perioada 1480-1490, refacut in 1562 si in 1880, pastrandu-se numai o parte din cladirile din timpul refacerilor; Capela lui IIsus, constructie originala, realizata in stil romanic (sec. XIII) cu plan cvadrilobat; Biserica Franciscana, construita in etape largi in perioada 1712-1779, in stil reprezentativ al barocului transilvanean; Muzeul Orasenesc, infiintat in 1913, prezinta bogate colectii de istorie a zonei limitrofe, de stiintele naturii (mai ales flora specifica locala), de etnografie si arta populara (port cu ornamentatii artistice, ceramica smaltuita, mobilier pictat, obiecte casnice).

Regiunea inconjuratoare

- Baile Seiche, statiune balneoclimatica locala, cu izvoare clorurosodice concentrate, bicarbonatate si calcice, folosite in tratarea afectiunilor aparatului locomotor si ginecologice; - orasul Cristuru Secuiesc; - Baile Sarata, statiune balneara de interes local, cu izvoare clorurosodice, bicarbonatate, magneziene, recomandate in afectiunile aparatului locomotor, ginecologice, anemii si stari de debilitate; - Vlahita, oras, vechi centru metalurgic, atestat in 1301 cu numele de Villa Olachalis (satul romanesc), are un edificiu ce dateaza din 1860, in care a fost amenajata o expozitie ce rpezinta o forja cu 6 ciocane; in apropiere se afla o intinsa poiana cu narcise (300 ha).

Domenii


Click here to access the EduSoft website