Rocarta-online

Mogosoaia


[Cuprins]

Date generale

Localitate rurala, in apropiere de Bucuresti; vestigii arheologice ce dovedesc existenta unei asezari ce dateaza fara intreruperi inca din sec. III; documentele istorice atesta prezenta, in sec. XV, a unei curti boieresti destul de modesta.

Palatul Mogosoaia - istoric

Palatul domnesc Mogosoaia

In 1688, alaturi de modestele case boieresti de pe maul lacului, Constantin Brancoveanu a construit o bisericuta, ce a servit, mai tarziu, drept capela a curtii domnesti. In 1702, construieste curtea domneasca intr-un stil arhitectonic cunoscut mai apoi ca "stilul brancovenesc", care este intalnit in toate constructiile ridicate de Brancoveanu sau la cele ulterioare. Dupa uciderea lui Brancoveanu si a fiilor sai, turcii au devastat palatele domnitorului, luind cu ei mobilierul si toate obiectele de pret. In 1840 Palatul Mogosoaia este restaurat de domnitorul Gheorghe Bibescu, alte refaceri efectuandu-se in 1860, 1880, 1935, 1950.

Prezentarea palatului

Palatul Mogosoaia - una dintre cele mai renumite opere de arhitectura ale perioadei feudale din tara noastra - are trei nivele: etajul, parterul si pivnitele. Camerele domnesti erau amplasate la etaj - cele ale domnitorului in partea de nord; etajul are o loggie cu fata spre lac, alcatuita din 6 coloane din piatra aculptata cu ghirlande de frunze ce sprijina arcade in acolada si o balustrada din panouri de piatra ce poarta Stema Tarii Romanesti (vezi Tara Romaneasca) (vulturul cu cruce in cioc si cu aripile desfacute). In partea de nord este un foisor, ale carui balustrade din piatra sunt sculptate cu motive florale si pe a carui bolta se vad inca picturile originare ce reprezinta motive vegetale si geometrice; la origine, toate boltile incaperilor palatului erau pictate cu scene istorice, dar ele nu se mai pastreaza. Sala mare a palatului adapostea tronul, sculptat in lemn aurit si tapisat cu tesaturi scumpe. Parterul, mai modest, era destinat slujitorilor, iar pivnitele erau alcatuite din 4 incaperi egale, asezate simetric in jurul unui pilon central. In extremitatea nord-estica a curtii domnesti se afla vechea bucatarie, compusa dintr-o camera centrala, sub bolta careia este o vatra mai mare din caramida, avand un acoperis original, in forma de piramida; in partea de sud-est a curtii se inalta o frumoasa constructie, mai noua, cu portic din coloane de caramida.

Amenajarea ca muzeu a palatului

In anul 1957, la Palatul Mogosoaia a fost amenajat un muzeu de mare atractie si de deosebit interes, prezentand exponate de o certa valoare: tesaturi pretioase de epoca, covoare, tapiserii, fotocopii de pe actele de cancelarie si dupa desene din sec. XVIII-XIX (inaftisand orasele Bucuresti, Brasov, Sibiu), carti bogat ornamentate, manuscrisul liturghierului - executat in 1700 de ieromonahul Calinic pentru Constantin Brancoveanu, o impresionanta colectie de argintarie, precum si tampla bisericii Arnota, executata in lemn sculptat, usile in sculptura fina ale manastirii Tismana, sfesnice bogat impodobite, picturi, o icoana din 1721 etc.

Alte obiective din Mogosoaia

Lacul si padurea-parc confera un plus de atractie pentru aceasta arie turistica. Localitatea Mogosoaia se remarca si prin arhitectura sa deosebita: case vechi cu prispe delimitate de stalpi din lemn cioplit, legati la baza printr-o balustrada din scanduri crestate; ornamentatia executata in relief pe suprafata zidului exterior consta in aplicarea de benzi late de 30-40 cm, decorate cu motive geometrice foarte stilizate si in culori vii si variate.

Domenii


Click here to access the EduSoft website