Rocarta-online

Mihai Viteazul


[Cuprins]

Date generale

Domn al Tarii Romanesti (1593-1601), al Transilvaniei (1599-1600) si al Moldovei (1600). Fiu al lui Patrascu cel Bun.

Politica interna

Mihai Viteazul

Pe plan intern, a urmarit intarirea autoritatii centrale si consolidarea pozitiilor acelei parti din boierime care ii era fidela. A dat un "legamant" prin care taranii dependenti ramaneau pe mosiile unde erau stabiliti.

Politica externa

Strateg iscusit, imbinand talentul diplomatic cu actiunea militara, a reusit sa puna bazele unui sistem de aliante antiotoman, apt sa duca la sporirea rolului Tarii Romanesti pe plan extern. In 1594, incepe luptele cu Imperiul Otoman. Sir de batalii victorioase: Calugareni (1595), Giurgiu (1595). Victorioase campanii antiotomane intreprin- se la sud de Dunare; bataliile de la Nicopole, Vidin, Cladova.

Unirea tarilor romane

In urma campaniilor din Transilvania (batalia de la Selimbar, 1599) si Moldova (1600), a reusit prima unire politica a celor trei tari romane. Invins la Miraslau (sept. 1600) de nobilimea maghiara ajutata de poloni, care, ocupand Moldova, au patrun si in Tara Romaneasca. A fost nevoit sa ceara sprijinul imparatului Rudolf II. Dar, dupa ce, impreuna cu generalul G. Basta, a infrant armata nobiliara la Guruslau (1601), a fost asasinat pe Campia Turzii (aug. 1601). Prin unirea celor trei tari romane a intruchipat, pentru generatiile ce i-au urmat, simbolul luptei pentru independenta si unitate.

Domenii


Click here to access the EduSoft website