Rocarta-online

Miercurea-Ciuc


[Cuprins]

Date generale

Stema municipiului

Municipui, resedinta pentru Judetul Harghita, 46000 loc.; situat in pitoreasca Depresiune Ciuc, pe Valea Oltului; 600-670 m alt.

Istorie

Vestigii neolitice si din epoca bronzului, urmele unor asezari fortificate si ale unor cetati stravechi confirma o continuitate de locuire in actuala vatra a orasului. Mentionat documentar ca targ in 1427, ca oras in 1550, Miercurea-Ciuc devine capitala de "scaun" secuiesc si centru politic si cultural in secolele urmatoare. In prezent, orasul este un important centru economic si social regional.

Turism

Principalelele obiective turistice sunt: - Cetatea Miko, ridicata in 1611-1621 si refacuta in 1714, cu rol de aparare si de scaun secuiesc; - Muzeul Judetean, amenajat in incinta cetatii Miko, prezinta colectii bogate de arheologie, istorie, etnografie, arta populara, arta plastica, stiintele naturii, precum si, in parcul din jur, porti sculptate si case taranesti; - Complexul Sumuleu, compus din cladirea de resedinta a fostului scaun Ciuc, din manastirea franciscana - construita in 1444-1448, din trei capele - dintre care una datand din 1456, biserica baroca - cu frumoasele statuete sculptate in lemn - edificata in 1804, si din Biserica Sf. Petru - zidita in 1817.

Regiunea inconjuratoare

- Ciucsangiorgiu, sat unde se afla o biserica catolica din secolul al XVIII-lea; - Harghita-Bai, localit. comp. municipiul Miercurea-Ciuc, statiune balneoclimatica permanenta. Bioclimat stimulator (aer rarefiat, ozonat, aerosoli iodurati si aromati). Izvoare minerale carbogazoase, bicarbonatate, sodice, feruginoase, mofete cu degajari de bioxid de carbon. Indicatii terapeutice: afectiuni ale aparatului cardiovascular, boli endocrine. - Jigodin-Bai, localit. comp. municip. Miercurea-Ciuc, statiune balneoclimatica. Climat tonifiant, izvoare minerale carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, recomandate in afectiuni cardiovasculare, ale aparatului locomotor, sistemului nervos periferic, digestive; - Danesti, localit. rurala, centru de ceramica neagra si tesaturi artizanale; lac de acumulare; motel; - Frumoasa, localit. rurala, renumit centru de tesaturi traditionale (cergi), situat la 9 km de pasul Ghimes (1159m); - Racu, localit. rurala, frumos conac, monument de arhitectura gotica, edificat in sec. XVII; biserica din sec. XV, pastreaza decoratiuni reprezentate de scuturi pe console (unul din scuturi redand stema familiei hunedorenilor); - Sancraieni, vestit centru de covoare artizanale.

Domenii


Click here to access the EduSoft website