Rocarta-online

Medias


[Cuprins]

Date generale

Municipiu in Judetul Sibiu, 64500 locuitori, situat pe Valea Tarnavei Mari, intre dealurile viticole ale Podisului Tarnavelor; 230- 240m alt. V. Tarnava!

Imagine din Medias

Asezare cu vestigii ce atesta o locuire neintrerupta incepand din neolitic, cu urmele uni castru roman numit Media, este atestata documentar ca sat in 1267 si ca "civitas" in 1359. In evul mediu apare ca important centru comercial si mestesugaresc, avand fortificatii pentru aparare. Astazi este unul din marile centre industriale ale tarii (relee electrice, produse de mecanica, suruburi, geamuri, sticlarie, mobila, vase emailate, textile, produse alimentare etc.) si un insemnat centru social-cultural.

Turism

Principalele obiective turistice sunt: - Cetatea, edificata in mai multe etape in sec. XIV-XVI, inconjurata atunci de ziduri inalte prevazute cu turnuri de observare si aparare; se mai pastreaza fragmente din zidul de aparare; - Turnul Portii Steingasser, Turnul Rotarilor, Turnul Forkesch la intrarea in cetate, Bastionul Cojocarilor, Bastionul Cutitarilor, precum si complexul de cladiri care au constituit nucleul cetatii; - Biserica Evanghelica, Primaria veche, Casa Parohiala, Casa Predicatorilor, Casa Stefan Ludwig Roth; Biserica Evanghelica este o constructie de mari proportii, realizata la sfarsitul sec. XV si inceputul sec. XVI pe locul unei biserici mai vechi, cu picturi de o deosebita valoare, cu peretii balcoanelor acoperiti de covoare orientale din sec. XVII si XVIII. Din cele 6 turnuri initiale ale incintei au mai ramas 4, cel mai monumental fiind Turnul Trompetilor, inalt de 74 metri; - Manastirea Franciscana, ansamblu alcatuit dinr-o biserica si cladiri anexe, construita in stil gotic in sec. XV, refacuta si tranformata in stil baroc in secolul XVIII; - Muzeul Municipal, amenajat in cladirea Manastirii Franciscane, expune colectii de arta populara din zona, de stiintele naturii din orizontul regional, precum si documente referitoare la istoria orasului; - Casa Schuller, edificiu realizat in sec. XVI in stilul Renasterii din Transilvania; - Casa Schuster, monument de arhitectura in stil baroc, din sec. XVIII, cu tavane ce pastreaza ornamentatiile de epoca; - Scoala Piaristilor, edificiu din sec. XVIII ce a functionat ca scoala a calugarilor piaristi pana in 1790.

Regiunea inconjuratoare

- Statiunea Bazna; - Brateiu, localitate rurala, bazilica gotica din sec. XIV, cu un zid de incinta construit in sec. XV; complex arheologic in care sunt prezente urmele unei asezari si ale unui cimitir din neolitic; manifestare folclorica regionala ("Pe Mures si pe Tarnave"); - Atel, localitate rurala, biserica gotica din a doua parte a sec. XIV; fragmentele unei cetati satesti ridicata in jurul unei biserici inainte de 1470; - orasul Dumbraveni; - Biertan; - Mosna, localitate rurala, biserica evanghelica edificata in 1480- 1486 in stil gotic, in jurul careia s-a construit o cetate sateasca dotata cu turnuri inalte; - Valea Viilor, localitate rurala viticola, impresionant edificiu bisericesc, inaltat in sec. XIII, amplificat si fortificat in sec. XV si SVI, avand infatisarea unei redute masive, inconjurata de ziduri groase cu inalte turnuri de aparare; - Satul Vurpar; - Axente Sever, localitate rurala viticola, biserica evanghelica ridicata in sec. XIV, avand in jurul ei o fortificatie de forma ovala, construita in sec. XV, prevazuta cu un masiv turn de poarta. - Ighisu nou, sat unde se afla o biserica fortificata din sec. 15-16 Vezi si Sibiu.

Domenii


Click here to access the EduSoft website