Rocarta-online

Voronet, Manastirea


[Cuprins]

Date generale

Se afla in satul cu acelasi nume si reprezinta unul din cele 5 edificii bisericesti vestite pentru picturile exterioare. Vezi Judetul Suceava! Cladita in 1488 de donitorul moldovean Stefan cel Mare, a suferit, in timp, mai multe refaceri si transformari.

Zidul de sud (antenava)

In 1547 se executa pictura exterioara si se construieste pridvorul, iar dupa 1786 se demoleaza chiliile si zidul inconjurator, ramanand numai biserica si turnul-clopotnita.

Picturile

Frescele de pe exteriorul zidurilor sunt considerate cel mai reusit ansamblu de pictura medievala din Moldova, avand fondul de culoare albastru-inchis (numai la aceasta biseric se intilneste asemenea culoarem care a fost numita "albastru de Voronet"), iar dintre aceste fresce cea mai impresionanta este Judecata de Apoi. In afara de picturi, peretele esterior are si elemente de plastica decorativa; conceputa in plan triconc, biserica are turla deasupra naosului. In zona absidelor si a altarului, fatadele au fost ritmate cu serii de cate 7 firide lungi pe care s-au amplasat cate doua ocnite, iar intre ocnite si acoperis a fost intercalata cate o friza de discuri smaltuite. Picturile originare din naos se remarca printr-o exceptionala armonie cromatica; stranele din sec. XVI se mentin in stare foarte buna. In interiorul bisericii se afla piatra funerara a legendarului Daniil Sihastrul (Vezi si Manastirea Putna. Vezi si Manastirea Humor, Manastirea Sucevita, Vatra Moldovitei, Gura Humorului.

Domenii


Click here to access the EduSoft website