Rocarta-online

Vaslui, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului

Judet in estul Romaniei, la granita cu Republica Moldova; 5,3 mii kmp. Resedinta: municipiul Vaslui. Orase: Barlad (municipiu), Husi si Negresti.

Clima si relief

Relieful corespunde unei bune parti din Podisul Central Moldovenesc, cu altitudini de 200-400 m, fragmentat de vai largi. Clima continentala cu ierni geroase si veri calduroase si secetoase; precipitatiile oscileaza intre 450 si 600 mm/an; vanturi predominante din nord si sud.

Economie

Exploatari e roci de constructie (gresii, pietris, nisip). Cele mai importante ramuri industriale sunt cea a confectiilor. In judet se mai produc rulmenti, mobila, produse lactate si articole din piele. Suprafata agricola a judetului este de 397,2 mii ha din care 295,7 mii hectare revin terenurilor arabile pe care se cultiva cereale (212,1 mii ha), plante tehnice, floarea soarelui, sfecla de zahar, tutun si plante furajere. Viticultura si pomicultura. Pasunilor si fanetelor naturale le revin 72,7 mii ha, pe care se cresc bovine, ovine si porcine. In judet se afla monumente istorice si arhitectonice.

Domenii


Click here to access the EduSoft website