Rocarta-online

Valcea, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului

Judet in Romania, in bazinul mijlociu al Oltului, in sudul Carpatilor Meridionali; 5,7 mii kmp. Resedinta: municipiul Ramnicu Valcea. Orase: Dragasani, Calimanesti, Brezoi, Horezu, Baile Olanesti, Ocnele Mari si Baile Govora (statiuni).

Clima si relief

Relief muntos in nord (sudul Muntilor fagarasului si Lotrului, Muntii Capatanei si Cozia care incadreaza depresiunea Lovistei) si deluros in sud (Subcarpatii Munteniei si Podisul Getic). Clima temperat-continentala cu veri scurte si ierni lungi si geroasel; precipitatiile variaza altitudinal (600-1200 mm/an); vanturi predominante din directia nord si nord-vest.

Economie

Exploatari forestiere (padurile ocupa 265,4 mii ha). Zacaminte de cuart, pegmatite, mica (in zona Voineasa), petrol, sare, carbuni, roci de constructie. Cele mai importante ramuri industriale ale judetului sunt: chimica, de exploatare si prelucrare a lemnului, energiei electrice, pielariei si incaltamintei, materialelor de constructii, alimentar. Suprafata agricola a judetului este de 256,8 mii hectare, din care 95,6 mii ha revin terenurilor arabile, pe care se cultiva cereale (72,8 mii ha), sfecla de zahar, tutun, in. Pomicultura (32,9 mii ha, mai ales pruni, meri si peri), legumicultura. Pasunile si fanetele naturale ocupa 120,6 mii ha, pe care se cresc bovine, ovine si porcine. Zona turistica complexa; statiuni balneoclimatice|: Calimanesti, Baile Olanesti, Baile Govora si Ocnele Mari; monumente istorice si de arhitectura (Manastirea Cozia).

Domenii


Click here to access the EduSoft website