Rocarta-online

Tulcea, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului

Judet in estul Romaniei, la granitac cu Ucraina; 8,4 mii kmp. Resedinta: municipiul Tulcea. Orase: Babadag, Isaccea, Macin si Sulina.

Clima si relief

Pe teritoriul judetului se intalnesc elemente ale celui mai vechi relief al tarii (Muntii Macin) cu elemente ale celui mai nou relief (Delta Dunarii. Clima continentala, cu amplitudini mari de temperatura (maxima absoluta 39,7 grade Celsius; minima absoluta - 26,8 grade Celsius), cu precipitatii putine (400-500 mm/an) si cu vanturi dominante dinspre nord si nord-est.

Economie

Exploatari de baritina (Somova), de pirita cuprifera (Altan Teoe) si de roci de constructie (granitem gabrouri, cuartite). Mari exploatari de stuf (Delta Dunarii). Cea mai importanta ramura industriala a judetului este metalurgia neferoasa (alumina), urmata de industria alimentara (prelucrarea pestelui), materialelor de constructie, prelucrarea lemnului si a metalelor, constructoare de masini. Din cele 332,6 mii ha cat revin terenurilor agricole, 249,8 mii ha sunt terenuri arabile pe care se cultiva: grau (80,8 mii ha), floarea soarelui (20,1 mii ha), cartofi, plante furajere. Viticultura (9,5 mii ha); pomicultura. Pasunile si fanetele naturale ocupa 70,8 mii ha, pe care se cresc ovine, bovine si porcine. Pescuit.

Turism

Delta Dunarii, una dintre cele mai frumoase zone turistice din continentul european, atrage anual numerosi vizitatori romani si straini.

Domenii


Click here to access the EduSoft website