Rocarta-online

Timis, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului Timis

Judet in vestul Romaniei, la granita cu Iugoslavia si Ungaria; 8,7 mii kmp. Resedinta: municipiul Timisoara. Orase: Lugoj (municipiu), Buzias, Deta, Jimbolia si Sannicolau Mare.

Clima si relief

Relief de campie in vest (Campia Banatului (Campia de Vest)), piemontan in est (piemontul Buziasului si Podisul Lipovei) si montan in nord-est (Muntii Poiana Ruscai). Clima temperat-continentala de campie, cu precipitatii putine (500-700 mm/an) si vanturi dominante dinspre nord.

Economie

Exploatari de lignit (Sinersig), mangan (Pietroasa), roci de constructie, nisipuri cuartoase, argila. Izvoare cu ape minerale la Buzias, Calacea, Bogda. Cea mai importanta ramura industriala a judetului este cea a pilariei, blanariei si incaltamintei (Timisoara), apoi industria poligrafica, textila, materialelor de constructie. In judet se mai produce mobila, confectii, articole din sticla, produse cosmetice, alimentare etc. 700,3 mii ha din suprafata judetului revin terenurilor agricole, din care 557,6 mii hectare sunt terenuri arabile, pe care se cultiva grau (121,9 mii ha), porumb (190,2 mii ha), floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartofi etc. Viticultura (4,3 mii ha), pomicultura (10,6 mii ha) si legumicultura. 115,4 mii hectare revin pasunilor si fanetelor naturale, pe care se cresc bovine, ovine si porcine. Avicultura, sericicultura si apicultura. In judet se afla doua statiuni balneoclimatice: Buzias si Calacea. Monumente istorice si de arhitectura.

Domenii


Click here to access the EduSoft website