Rocarta-online

Suceava, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului Suceava

Judet in NE Romaniei, la granita cu Ucraina si Republica Moldova, 8,6 mii kmp. Resedinta: Suceava. Orase: Campulung Moldovenesc, Falticeni, Gura Humorului, Radauti, Siret, Solca si Vatra Dornei. (Vezi Eugen Lovinescu.)

Clima si relief

Relief muntos in V (cuprinzand unitatile de N ale Carpatilor Orientali) si deluros in E (Pod. Sucevei). Clima continentala, cu precipitatii care variaza altitudinal de la 550 la 1200 mm/an; vanturi predominante din NV si V.

Economie

Exploatari forestiere (padurile ocupa 451 mii ha, cu o productie de 1,3 mil mp cherestea anual) de minereuri de mangan (Iacobeni, Vatra Dornei, Saru Dornei), turba (Neagra Sarului), sare (Cacica), pirita cuprifera (Fundu Moldovei, Lesu Ursului), roci de constructie. Cea mai importanta ramura industriala a judetului este industria celulozei si hartiei (Suceava), urmata de cea a expoatarii si prelucrarii lemnului. In judet se mai produc: tricotaje de bumbac, fire de in si canepa, incaltaminte, lapte praf, branzeuri, unt, produse din carne etc. Din totalul suprafetei judetului, 354,5 mii ha revin terenurilor agricole. Pe terenurile arabile (189,5 mii ha) se cultiva cereale, sfecla de zahar, cartofi (14% din suprafata cultivata pe tara), in si canepa pentru fuior, plante furajere si floarea soarelui. Pomicultura (7,8 mii ha). Pasunile si fanetele ocupa 158 mii ha, pe care se cresc bovine, porcine si ovine.

Turism

Pe teritoriul judetului exista numeroase si valoroase monumente istorice, de arhitectura si arta. Vezi: Vatra Moldovitei, Manastirea Putna, Manastirea Humor Manastirea Voronet, Manastirea Sucevita, Arbore.

Domenii


Click here to access the EduSoft website