Rocarta-online

Satu Mare, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului

Judet in nord-vestul Romaniei, in bazinul inferior al Somesului, la granita cu Ungaria si Ucraina; 4,4, mii kmp. Resedinta: municipiul Satu Mare. Orase: Carei, Negresti-Oas si Tasnad. Vezi si Oas - zona istorica si etnografica.

Clima si relief

Relief de campie joasa in vest si montan in est (Muntii Oasului si Culmea Codrului). Clima continentala-moderata, cu veri calduroase si ierni racoroase, cu precipitatii bogate si cu vanturi dominante dinspre sud-est si sud-vest.

Economie

Exploatari de minereuri neferoase, de lignit, roci de constructie si forestiere; izvoare minerale. Cea mai importanta ramura industriala a judetului este cea a confectiilor, apoi cea de exploatare si prelucrare a lemnului si a materilalelor de constructie. Se mai produc: locomotive si vagoane de mina, poduri rulante, articole metalice de larg consum (masini de gatit, sobe de incalzit etc.), mobila metalica, tesaturi de bumbac, dantele, diverse produse alimentare (uleiuri vegetale). Suprafata agricola a judetului este de 320,9 mii ha, din care 229,8 mii ha revin terenurilor arabile pe care se cultiva grau (41,1 mii ha), porumb (83,4 mii ha), orz, ovaz, floarea-soarelui, sfecla de zahar, plante tehnice, cartofi. Legumicultura (9,9 mii ha). Pasunile si fanetele naturale ocupa 77,3 mii ha. Cresterea bovinelor, porcinelor si ovinelor; avicultura si sericicultura. Obiective turistice (hanul Sambra Oilor, Gradina nutilor din Paulesti), precum si monumente arhitectonice. Vezi si Ardud si zona etnografica Oas. Vezi Oas!

Domenii


Click here to access the EduSoft website