Rocarta-online

Prahova, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului

Judet in sud-estul Romaniei, in bazinul superior al raului cu acelasi nume; 4,7 mii kmp. Resedinta: municipiul Ploiesti. Orase: Campina, Baicoi, Breaza, Sinaia, Comarnic, Valenii de Munte, Busteni, Mizil, Urlati, Boldesti-Scaeni, Slanic, Azuga si Plopeni.

Clima si relief

Relief variat: in nord, Muntii Bucegi, Garbovei si Ciucasului, apoi zona subcarpatilor (Dealul Mare si Istrita), iar in sud zona campiei piemontane a Ploiestilor. Clima temperat-continentala, cu temperaturi mai scazute in regiunile de munte. Precipitatii neuniforme: 500-800 mm/an in zona de deal si campie si 800-1200 mm/an in zona de munte. Vanturi dominante din nord si nord-est.

Economie

Exploatari forestiere (padurile ocupa 144,7 mii ha de pe care se exploateaza peste 600 mii mp masa lemnoasa), de petrol (Boldesti, Tintea, Baicoi, Campina, Urlati si Mislea), lignit (Filipestii de Padure si Ceptura), sare (Slanic), roci de constructie etc. Cea mai importanta ramura industriala este exploatarea si prelucrarea petrolului (Ploiesti, Campina, Teleajen), apoi industria chimica, constructorare de utilaj petrolier si materiale de constructie (Comarnic, Scaeni); prelucrarea lemnului; produse textile si alimentare. Suprafata agricola a judetului Prahova este de 277,8 mii ha, din care 146,8 mii ha revin terenurilor arabile pe care se cultiva cereale (103,2 mii ha), floarea-soarelui (5,5 mii ha), sfecla de zahar, cartofi (5,3 mii ha), plante furajere etc. Legumicultura, viticultura (10,3 mii ha) si pomicultura (28,9 mii ha). Pasunile si fanetele ocupa 91,4 mii ha. Se cresc bovine, porcine si ovine. Avicultura. Zona turistica cu trasee montane si de alpinism (in Muntii Bucegi) si cu statiuni climatice (Breaza, Sinaia, Poiana Tapului, Busteni, Azuga). Muzee si numeroase case memoriale.

Domenii


Click here to access the EduSoft website