Rocarta-online

Olt, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului

Judet in sudul Romaniei, la granita cu Bulgaria, in bazinul inferior al Oltului; 5,5 mii kmp. Resedinta: municipiul Slatina. Orase: Caracal, Corabia, Draganesti-Olt si Bals.

Clima si relief

Centrat pe valea inferioara a Oltului si terasele sale, relieful este format din dealuri nu prea inalte in nord (prelungiri ale Piemontului Getic) si campie (Campia Romana) in sud. Clima temperat- continentala; pecipitatii putine (500-510 mm/an); vanturi dominante: Crivatul, Austrul (secetos), si Baltaretul (ploios).

Economie

Zacaminte de petrol (Ciuresti, Otesti, Iancu Jianu) si gaze naturale. Cea mai importanta ramura industriala a judetului este metalurgia neferoaselor (Slatina). Constructii de masini, pielarie si incaltaminte, produse alimentare, materiale de constructie). Suprafata agricola a judetului este de 439,5 mii ha, din care 385,8 mii ha revin terenurilor agricole, pe care se cultiva cereale (66%) si plante tehnice; legumicultura (7,3 mii ha); vitivultura (11 mi ha) si pomicultura (8,6 mii ha, mai ales pruni). Cresterea ovinelor, porcinelor si bovinelor (30,7 mii ha de pasuni si fanete). Monumente istorice.

Domenii


Click here to access the EduSoft website