Rocarta-online

Neamt, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului

Judet in nord-estul Romaniei, in bazinul Bistritei; 5,9 mii kmp2. Resedinta: municipiul Piatra Neamt. Orase: Roman (municipiu), Targu Neamt, Bicaz.

Clima si relief

Relief muntos (Muntii Bistritei, Masivul Ceahlau si in sud Culmile Stanisoare); in est un mic sector al Podisului Moldovei; depresiuni subcarpatice. Clima temperat-continentala cu variatii mari de temperatura; pecipitatii intre 530 si 670 mm/an.

Economie

Exploatari forestiere (padurile ocupa 260,7 mii ha, din care 50 % rasinoase, cu o productie de 1,5 mil. mp masa lemnoasa anual). Zacaminte de saruri de potasiu (Baltatesti, Negresti, Garcina); exploatari de roci de constructie; calcare (Bicaz-Chei), balast, nisip si gresii. izvoare cu ape minerale (Baltatesti, Oglinzi, Borca). Cele mai importante ramuri industriale ale judetului sunt: industra chimica, materiale de constructie (Bicaz, Roman si Piatra Neamt), prelucrarea metalelor (Roman), a lemnului (Tarcau, Piatra Neamt, Targu Neamt) si industriei energiei electrice (Stejaru, Piatra Neamt, Roznov I si II, Pangarati etc.). Se mai fabrica ciment (Bicaz), celuloza si hartie (Piatra Neamt), confectii si produse alimentare. Suprafata agricola a judetului este de 273,9 mii ha, din care 171,1 mii ha revin terenurilor arabile cultivate cu cereale (97,6 mii ha), leguminoase pentru boabe, plante tehnice, sfecla de zahar, floarea-soarelui. Pomicultura. Cresterea bovinelor, ovinelor (pasunile si fanetele ocupa 96,6 mii ha) si a porcinelor; avicultura. Regiune pitoreasca cu numeroase monumente istorice si de arta; statiunea balneara Baltatesti, zona turistica a masivului Ceahlau (statiunea Durau), a Cheilor Bicazului, manastiri (Agapia, Varatec etc.).

Domenii


Click here to access the EduSoft website