Rocarta-online

Mures, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului

Judet in centrul Romaniei, in bazinul mijlociu al raului cu acelasi nume; 6,7 mii kmp. Vezi Romania! Resedinta: municipiul Targu Mures. Orase: Sighisoara (municipiu), Reghin, Tarnaveni, Ludus, Sovata.

Clima si relief

Relief colinar in sud-vest (culmile Podisului Tarnavelor), muntos in est (Muntii Calimani si Gurghiului din lantul vulcanic) si de campie inalta in nord-vest (Campia Transilvaniei). Clima temperat-moderata, cu ierni nu prea aspre; precipitatiile scad de la est la vest (850 la 600 mm/an). Vantul dominant bate din nord-vest.

Economie

Exploatari de gaze naturale (Nades, Sarmasu, Zau de Capie, Bogata, Delenii, Sincai, Miercurea Nirajului), de roci de constructie si exploatari forestiere (padurile ocupa 207, 3 mii ha). Izvoare minerale, clorurosodice. Principala ramura industriale ale judetului sunt: energia electrica (termocentralele Ludus si Fantanele), apoi industria sticlei, portelanului si faiantei (Tarnaveni si Sighisoara), combustibilului, de exploatare si prelucrare a lemnului (Reghin, Targu Mures, Lunca Bradului, Sovata), constructoare de masini (Targu Mures) si chimica (Targu Mures si Tarnaveni); produse textile si confectii, produse alimentare (zahar, conserve etc.), materiale de constructie. Suprafata agricola a judetului este de 411,3 mii ha, din care 243,8 mii ha sunt cultivate cu cereale (145,1 mii ha), sfecla de zahar (13,4 mii ha), cartofi etc. Legumicultura; pomicultura (10,3 mii ha, mai ales mere) si viticultura (4,8 mii ha). Cresterea ovinelor si bovinelor (pasunile si fanetele ocupa 150,8 mii ha), a porcinelor; avicultura. Regiune pitoreasca cu numeroase monumente istorice; parcul dendrologic Padurea Mociar (v. Reghin), cu numeroase statiuni balneoclimatice (Sovata, Sangeorgiu de Mures).

Domenii


Click here to access the EduSoft website