Rocarta-online

Mehedinti, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului

Judet in sud-vestul Romaniei, la granita cu Iugoslavia si Bulgaria; 4,9 mii kmp. Resedinta: municipiul Drobeta-Turnu Severin. Orase: Strehaia, Orsova, Vanju Mare, Baia de Arama.

Clima si relief

Relieful judetului este format din trei trepte: in nord-vest zona Muntilor Mehedinti si in est a Muntilor Almajului; treapta mijlocie cuprinde Podisul Mehedinti si dealurile Motrului cu depresiuni subcarpatice, iar in sud-vest si sud o zona de campie, formata din terasele Dunarii (Campia Blahnitei). Clima temperat-continentala, cu ierni blande; precipitatii bogate (800-950 mm/an).

Economie

Exploatari forestiere (padurile ocupa 143,2 mii ha), de betonita (Moldova Noua), de minereu de crom (Dubova), azbest (Plavisevita), carbuni, roci de constructie. Cele mai importante ramuri industriale ale judetului sunt: industria energiei electrice (sistemul hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier), constructoare de masini (santierul naval si uzina de vagoane Drobeta-Turnu Severin), prelucrarea lemnului (Drobeta-Turnu Severin, Orsova), industria usoara si alimentara. Suprafata agricola a judetului este de 291,8 mii ha, din care 195,9 mii ha revin terenurilor arabile, cultivate cu grau si secara (64,6 mii ha), porumb (68,3 mii ha), floarea soarelui. Legumicultura, viticultura (10,1 mii ha), pomicultura (102 mii ha, mai ales pruni si meri). Cresterea porcinelor si a ovinelor. Zona turistica cu numeroase monumente ale naturii (podul natural de la Ponoarele, pesterile Topolnita, Closani, defileul Dunarii de la Portile de Fier), vestigii istorice (ruinele castrului roman Drobeta, ruinele manastirii Vodita, Manastirea Strehaia).

Domenii


Click here to access the EduSoft website