Rocarta-online

Gorj, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului

Judet in sud-vestul Romaniei, in cursul mijlociu al Jiului, cu 5,6 mii kmp. Resedinta: municipiul Targu Jiu. Orase: Motru, Novaci, Targu Carbunesti si Ticleni.

Clima si relief

Relief variat; in nord o zona muntoasa (Muntii Valcanului si Parangului), in sud o zona deluroasa (Piemontul Getic si Subcarpatic). Clima temperat-continentala de deal, cu temperatura medie anuala de 10 grade celsius si cu precipitatii repartizate uniform (850 mm/an); vanturi dominante dinspre nord.

Economie

Exploatari forestiere (padurile ocupa 245,4 mii ha), de petrol (Balteni, Ticleni), de carbuni (Rovinari, Motru), grafit (Baia de Fier), roci de constructii. Industria combustibililor constituie cea mai importanta ramura industriala a judetului, apoi cea a materialelor de constructie si industria de exploatare si prelucrare a lemnului (Targu Jiu, Novaci, Targu Carbunesti). Se mai produc: energie electrica (Rogojel, Turceni), confectii, alimente. Suprafata agricola a judetului este de 207,4 mii ha, dintre care 117,6 mii ha revin terenurilor arabile, pe care se cultiva cereale (91,2 mii ha), cartofi etc. Se cresc bovine, porcine si ovine. Pomicultura (15,7 mii ha din suprafata terenurilor agricole); viticultura; legumicultura. Monumente istorice; monumente ale naturii (Pestera Muierii, Pestera Polovragi, Pestera Closani etc.); turism montan (Lacul Galcescu etc.), numeroase cabane; vanatoare.

Domenii


Click here to access the EduSoft website