Rocarta-online

Dambovita, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului Dambovita

Judet in sudul Romaniei, in zona Subcarpatilor; 3,7 mi kmp. Resedinta: municipiul Targoviste. Orase: Pucioasa, Gaesti, Moreni, Titu si Fieni.

Clima si relief

Relief variat: in nord o zona muntoasa (Muntii Bucegi si Leaota), apoi o zona deluroasa (Subcarpatii Munteniei si Piemontul Cindesti) si in sud o zona de campie inalta (Campia Targovistei). Clima temperat- continentala, temperatura medie anuala fiind cuprinsa intre 8 si 10,1 grade Celsius, cu precipitatii suficiente (500-600 mm/an) si cu vanturi frecvente dinspe nord-est si nord-vest.

Economie

Exploatari forestiere (padurile ocupa 116,9 mii ha), de petrol (Moreni, Gura Ocnitei, Ochiur, Teis si Aninoasa), de carbune (Margineanca, Sotinga), sare (Gura Ocnitei), roci de constructie; rezerve de sulf. Principalele ramuri ale industriei sunt: industria de materiale de constructie (Fieni, Doicesti), cea a combustibililor, a constructiilor de masini si metalurgica; energia electrica se produce in termocentrala de la Doicesti si in hidrocentralele de la Dobresti si Moroieni. In judet se mai fabrica frigidere (Gaesti), produse textile (Pucioasa, Branesti) si alimentare; se prelucreaza lemnul. Suprafata agricola a judetului este de 229,4 mii ha, dintre care 155,6 mii ha revin terenurilor arabile, pe care se realizeaza mari cantitati de grau si porumb; se cultiva plante tehnice (floarea-soarelui, sfecla de zahar); legumicultura; pomicultura (18,2 mii ha, mai ales cu mere, pere, prune si nuci); viticultura. Cresterea animalelor (pasunile si fanetele ocupa 55,6 mii ha) pentru carne si lapte. Regiune turistica cu numeroase monumente istorice si trasee montane.

Domenii


Click here to access the EduSoft website