Rocarta-online

Brasov, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului Brasov

Judet in partea centrala a Romaniei, pe cursul mijlociu al Oltului; 5,3 mii kmp. Resedinta: municipiul Brasov. Orase: Fagaras, Sacele, Zarnesti, Codlea, Rasnov, Victoria, Predeal, Rupea.

Relief si clima

Relief accidentat: in sud zona muntoasa (Muntii Fagarasului si Muntii Bucegi), in est zona depresionala din Tara Barsei, in NV Podisul Tarnavelor. Clima temperat-continentala moderata, cu precipitatii medii (600-750 mm/an) si cu vantul dominant dinspre nord- vest si vest.

Economie

Exploatari forestiere (padurile ocupa 186,2 mii hectare, care dau circa 849,6 mii mc masa lemnoasa), de carbuni (Codlea, Cristian), roci de constructie (argile refractare, bazalte, gresii, calcare). Cea mai importanta ramura industriala este cea a constructiilor de masini si de prelucrare a metalelor (Brasov), apoi industria celulozei si hartiei, metalurgiei neferoase, chimica, cosmetica, textila, alimentara, confectii, prelucrarea pieilor. La Brasov se construiesc tractoare si elicoptere. Suprafata agricola a judetului este de 304 mii hectare, din care 123,6 mii hectare sunt terenuri arabile, pe care se cultiva cereale (47,9%), cartofi (17,4%), sfecla de zahar (3,4%), plante furajere si textile. Pomicultura (circa 1 milion de pomi fructiferi, mai ales pruni si meri). Viticultura si legumicultura. Cresterea animalelor (176,2 mii hectare de pasuni si fanete), mai ales a bovinelor si ovinelor.

Turism

Importanta zona turistica, cu numeorase monumente istorice si arhitectura, statiuni ale sporturilor de iarna (Poiana Brasov, Predeal), statiuni balneoclimaterice (Sambata si Rotbav) si celebre monumente ale naturii (Poiana Narciselor); turism montan, trasee de alpinism.

Domenii


Click here to access the EduSoft website