Rocarta-online

Bacau, Judetul


[Cuprins]

Date generale

Harta judetului Bacau

Judet in estul Romaniei, pe versanul estic al Carpatilor Orientali; 6,6 mii kmp. Resedinta: municipiul Bacau, Orase: Onesti (municipiu), Moinesti, Buhusi, Comanesti, Targu Ocna, Slanic Moldova, Darmanesti.

Relief si clima

Relief accidentat. In vest o zona muntoasa (Muntii Tarcaului, Oituz, Gosman si Berzunti), in est o zona subcarpatica (formata din dealuri si depresiuni subcarpatice). Clima temperat-continentala, cu ierni reci si precipitatii variabile (540-1100 mm/an); directia predominanta a vanturilor este din nord si nord-vest.

Economie

Exploatari forestiere (padurile ocupa 266,8 mii hectare), de petrol (Zemes, Lucacesti, Solont, Modarzau, Moinesti), de carbuni (Comanesti, Asau, Leorda, Vermesti) si de gaze de sonda; sare, saruri de potasiu (Targu Ocna) si carbune brun (Comanesti). Izvoare termale si minerale cloruro-sodice. Cele mai importante ramuri industriale sunt: industria energiei electrice (termocentralele Borzesti, Comanesti, Darmanesti si hidrocentralele Buhusi, Racova, Garleni, Bacau I si II), industrie chimica si de prelucrare a petrolului (Onesti, Borzesti si Comanesti). Mai este dezvoltata industria de prelucrare a lemnului (Comanesti, Bacau), precum si industria textila (Buhusi), a confectiilor, de incaltaminte si alimentara (Bacau). Din suprafata agricola de 335,9 mii hectare, 190,3 mii hectare sunt terenuri arabile, pe care se cultiva cereale (66%), plante tehnice, sfecla de zahar, floarea-soarelui. Legumicultura (3,6 mii ha); viticultura (13,1 mii ha) si pomicultura. Cresterea bovinelor si a ovinelor (125,8 mii hectare de pasuni si fanete); porcine; avicultura.

Turism

Regiuni turistice: Valea Trotusului, Valea Uzului. Statiuni balneare: Slanic Moldova, Targu Ocna, Sarata si Dofteana.

Domenii


Click here to access the EduSoft website