Rocarta-online

Arad, Judetul


[Cuprins]

Harta judetului Arad

Date generale

Judet in vestul Romaniei, la granita cu Ungaria; 7,6 mii kmp. Resedinta: Arad. Orase: Lipova, Curtici, Ineu, Chisineu-Cris, Nadlac, Pincota si Sebis.

Relieful si clima

Relief variat, in est M-tii Codru Moma si Zarandului, apoi Piemonturile Vestice, si spre vest o larga zona de campie (Campia de Vest). Clima temperat continentala, de nuanta moderata, precipitatiile medii anuale ajung la 1000mm, mai abundente in mai-iunie. Vanturi dominante din sud-vest si sud.

Economie

Exploatari forestiere (padurile ocupa 201,2 mii hectare, cu o productie de 605 mil mc de masa lemnoasa pe an), de marmura (Moneasa), roci de constructii, zacaminte de hidrocarburi. Izvoare minerale feruginoase, carbogazoase si calcice. Sunt dezvoltate industria de exploatare si prelucrare a lemnului, industria constructoare de masini, se produc vagoane. Se mai produc ceasuri, fire si fibre textile, tricotaje si produse alimentare. Suprafata agricola a judetului este de 503,6 mii hwxtare, din care 354,5 mii ha revin terenurilor arabile, pe care se cultiva cereale (229 mii ha), plante tehnice (floarea-soarelui, sfecla de zahar, tutun, in, canepa, mac); legumicultura (10,6 mii ha); viticultura (podgoriile Siria, Minis, Pincota); pomicultura. Cresterea animalelor (bovine, porcine si ovine); apicultura (12 mii familii de albine).

Turism

Sunt declarate monumente ale naturii: Rezervatia naturala Dosul Bourului de la Zimbru si Stejarii seculari de la Petris. Largi zone turistice in vestul Muntilor Apuseni (Moneasa, Valea Deznei, Defileul Muresului). Statiune balneoclimatica: Lipova. Monument istoic la Paulis.

Domenii


Click here to access the EduSoft website