Rocarta-online

Ingineri si inventatori romani


[Cuprins]

Mari inventatori romani

Romania detine pioneratul in diferite domenii ale stiinte si tehnicii. De pilda in aviatie ii putem numi pe T. Vuia, A. Vlaicu si H. Coanda, in fiziologie pe N. Paulescu, in fizica pe D. Hurmuzescu etc. Despre acestia si despre altii puteti afla in randurile ce urmeaza. - Anghel Saligny (1854-1925) - A folosit in 1884, pentru prima data in lume, betonul armat in constructia silozurilor. A proiectat in 1888 si a condus constructia celui mai lung pod metalic peste Dunare din Europa de atunci, la Cernavoda (1890-1895). La lucrarile de amenajare a Portului Constanta a folosit multe solutii tehnice originale. - Dragomir Hurmuzescu (1865-1954) - fizician. A construit electroscopul Hurmuzescu la care a folosit dielectrina, izolator inventat de el, preum si unul dintre primele dinamuri cu voltaj mare. A contribuit la introducerea radiodifuziunii in Romania. (Vezi Media romaneasca!). Lucrari in domeniile electricitatii, radiatiilor X etc.

Dragomir Hurmuzescu

- Nicolae Paulescu (1869-1931) - Fiziolog. Cercetari originale asupra structurii si fiziologiei splinei, mecanismelor de producere a fibrei, fiziologiei normale si patologice a pancreasului endocrin. A descoperit insulina, publicand in 1921 rezultatele cercetarilor sale privind izolarea unui hormon pancreatic, pe care l-a denumit pancreatina. A elaborat o metoda originala de extirpare a hipofizei si a facut studii importante asupra acestei glande. - Traian Vuia (1872-1950) - Pionier al aviatiei mondiale, constructorul primului avion din lume (brevetat in Franta la 17 august 1903), care la 18 martie 1906 s-a desprins de la sol, datorita exclusiv fortei motorului sau, folosind pentru prima data in lume un tren de aterizare cu pneuri la roti. A realizat un generator original de abur cu randament termic mare, brevetat in mai multe tari. - Aurel Vlaicu (1882-1913) - Inginer constructor de avioane si pilot. Unul din pionierii aviatiei mondiale. Primul avion proiectat, construit si pilotat de el a zburat la 17 iunie 1910. - Henri Coanda (1886-1972) - Pionier al aviatiei mondiale, a conceput si construit in 1910 primul avion cu reactie din lume, incercat de el in zbor in acelasi an. In perioada 1911-1914 a construit mai multe tipuri de avioane de conceptie proprie. A descoperit efectul ce-i poarta numele, cu aplicatii in numeroase domenii ale tehnicii. - Gheorghe Constantinescu (1881-1965) - A creat (1912) stiinta si tehnica sonicitatii. A inventat si construit convertizorul sonic. Pionier al constructiilor din beton armat. - Stefan Odobleja (1902-1978) - Medic si om de stiinta, autor al primei variante a conceptiei cibernetice generalizate, incercand sa explice fenomenele din natura si, in particular, cele din cadrul biologiei si psihologiei, cu ajutorul conexiunii inverse (legea reversibilitatii). Sesizeaza si pune in evidenta, prin intermediul conexiunii inverse, fenomenul adaptarii organismelor vii la conditiile de mediu. - Hermann Oberth (1894-1980) - Fizician german originar din Romania, unul din intemeietorii astronauticii. Cercetari experimentale legate de rachetele cu gazolina si aer lichid. Lucrari teoretice privind zborul in spatiul cosmic. A descoperit in 1931 efectul ce-i poarta numele. - George Emil Palade (n. 1912) - Savant american de origine romana, specialist in domeniul biologiei celulare; a perfectionat metodele de preparare a tesuturilor, tehnicile de centrifugare si a efectuat studii de microscopie electronica, descoperind mai multe structuri celulare. Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicina in anul 1974.

Alti ingineri romani

In continuare este prezentata o lista cu nume de alti ingineri si inventatori romani de prestigiu: - Dumitru Prunariu este primul cosmonaut roman (pe atunci locotenent- major), pilot inginer, cosmonaut cercetator. A participat la o actiune astronautica intre U.R.S.S. si Romania, in data de 14 mai 1981. - Elie Carafoli, Gheorghe Duca, Teodor Dragu, - Mihail Hangan, Cristian Ioan D. Hera, Ioan Huber-Panu, - Radu Voinea, Grigore Ioachim, Gheorghe I. Lahovary, - Dimitrie Leonida, Gheorghe Manea, Matei Marinescu, - Cristea Mateescu, Dan Mateescu, Panaite Mazilu, - Corneliu Miclosi, Stefan Nadasan, - Anton Alexandru Necsulea, Traian Negrescu, - Gheorghe Nicolau, Teodor Oroveanu, Ion Paun Otiman, - Emil Pangrati, Corneliu I. Penescu, Aurel Persu, - Petrache Poenaru, Ion Gh. Popescu-Zeletin, - Vasile Mihai Popov, Iuliu Popper, Emil Prager, - Alexandru I. Priadcencu s.a.

Alti inventatori romani

Alti inventatori sunt: Ilie G. Murgulescu, Conrad Haas, Ion Paulat etc.

Domenii


Click here to access the EduSoft website