Rocarta-online

Hunedoara


[Cuprins]

Date generale

Municipiu, resedinta pentru Judetul Hunedoara, 81200 locuitori; situat pe raul Cerna, la poalele Masivului Poiana Rusca, la altitudinea de 220-270m. Mentionat ca resedinta de comitat in 1276 si ca oras in 1415, Hunedoara devine centru siderurgic prin construirea, in 1882-1884, a primelor trei furnale. In prezent, orasul este al doilea mare centru siderurgic din Romania (dupa Galati) si un important centru economic de convergenta sociala. Are un combinat siderurgic cunoscut in toata tara, precum si unitati industriale din domeniul prelucrarii metalelor, confectiilor, alimentar.

Turism

Principalele obiective turistice sunt: - Castelul Corvinestilor (Huniazilor), construit in sec. XIV, este considerat cel mai important edificiu laic in stil gotic din Transilvania.

Castelul Huniazilor

In secolul XV este transformat in resedinta nobiliara (de catre Iancu de Hunedoara, tatal lui Matei Corvin), marindu-i-se incinta si construindu-se apartamente de locuit, capela, sali de receptie (Sala Cavalerilor, Sala Dietei), un turn de refugiu etc.; transformari s-au efectuat in anii 1618-1623, iar in 1965-1970 a fost restaurat in intregime. Intrarea principala in castel este joasa si facuta in zidul gros al zidului de nord. Patru turnuri piramidale sunt amplasate pe latura lunga a castelului, avand sub streasina ferestre mici si dese. Deasupra zidurilor crenelate se inalta bastioane cilindrice, turnuri prismatice si turnulete. In total, castelul are 50 de incaperi, unele dintre ele avand picturi murale si medalioane; in stanga portii de la intrarea in aripa Matia este expusa legenda despre originea Corvinestilor, iar pe un stalp se vede un corb - stema familiei fiind un corb cu un inel in cioc. In curte se pastreaza fantana sapata de prizonierii turci, cu o adancime de 30 m si care are o legenda impresionanta, iar in apropiere de intrare se afla capela. In prezent, castelul gazduieste un vast muzeu, cu sectii de istorie, etnografie, arta populara traditionala, in care se afla o mare varietate de piese valoroase; - Biserica ortodoxa Sf. Nicolae, construita in 1458 si refacuta in 1634 si 1827, are o forma de cruce, absamblul sau pictural fiind una dintre cele mai remarcabile realizari de pictura romaneasca din Transilvania, imbinand elemente specifice secolului XVII. - Muzeul Magna Curia, cu o serie de exponate referitoare la civilizatiile daca si daco-romana de pe aceste meleaguri.

Regiunea inconjuratoare

- padurea Chizid, parc de recreere si agrement; mica gradina zoologica; teatru in aer liber; - Cerbal, localit. rurala, case vechi construite in stil arhitectonic traditional, port popular specific zonei, tesaturi si cusaturi artistice de mare finete, obiecte din lemn, obiceiuri populare locale - printre care un deosebit de interesant ceremonial nuptial de veche traditie.

Domenii


Click here to access the EduSoft website