Rocarta-online

Huedin


[Cuprins]

Orasul Huedin

Oras in Judetul Cluj, 9900 locuitori, situat in depresiunea marginala momentana cu acelasi nume, strajuita de culmile Muntilor Meses, Vladeasa si Gilau; 510 m alt. Dezvoltat pe locul unei asezari dacice, mentionat documentar in 1322, este un centru economic de importanta regionala, dar si un apreciat centru de interes turistic. Principalele obiective turistice: - Muzeul de Etnografie, cu exponate de arta si port popular din zona inconjuratoare; - Biserica reformata, monument de arhitectura ce dateaza din sec. XVI, edificiu masiv, cu un turn inalt si cu un important foisor din lemn.

Regiunea inconjuratoare

- Calatele, localitate rurala, frumoase elemente de arta traditionala: port popular cu specific local, obiecte din lemn lucrate artistic, case din barne etc; - Bologa, localit. rurala, cetate mentionata documentar in 1319, cu un turn in forma cilindrica; vestigiile unui castru roman; case vechi construite in stil specific locului si port traditional; - Poieni, locaslitate rurala, centru renumit de arta populara (port specific orizontului local, obiecte din lemn incrustat) si punct de plecare la complexul turistic Valea Draganului;

Muzeul O. Goga

- Ciucea, localit. rurala, cu o pozitie pitoreasca (la intrarea in defileul Crisului), castel, in care a fost amenajat muzeul memorial Octavian Goga, unde sunt expuse documente privind viata si activitatea poetului; in parcul ce inconjoara castelul se afla o biserica din lemn, construita in stil maramuresean, si cladirea unei foste manastiri ce gazduieste o expozitie etnografica si de icoane pe sticla; - Belis, localitate rurala, a carei vatra a fost mutata datorita constructiei lacului de acumulare Fantanele; - Izvoru Crisului, localitate rurala, renumit centru de artizanat (obiecte din lemn sculptat, cusaturi, broderii cu specific traditional); in apropiere, cabana Leghia, langa care apar cateva izvoare minerale.

Domenii


Click here to access the EduSoft website