Rocarta-online

Histria


[Cuprins]

Date generale

Sat, resedinta comuna, Judetul Constanta. Cetatea Histria, situata pe malul lacului Nuntasi, vatra celui mai vechi oras de pe teritorul Romaniei, fondata in anul657 i.Cr. de catre colonistii greci veniti din Milet.

Plaja la Histria

Istoric

Avand o stare prospera si o activitate portuara intensa, cetatea se bucura de protectia regilor geti in sec. III-II i.Cr., iar in vremea romanilor a beneficiat de statutul de cetate libera (scutita de dari) si de cetate aliata. Invazia gotilor din sec. III a distrus o mare parte din cetate, refacandu-se apoi, in sec. IV-VI, in cadrul unei suprafete mai restranse.

Turism

Vestigiile vechii cetati Histria sunt nu numai deosebit de insemnate din punct de vedere istoric, ci si deosebit de atractive pentru turisti. Sapaturile intreprinse cu multa migala si atentie au pus in evidenta ziduri de incinta din sec. VII i.Cr.- V d.Cr., templul lui Zeus Policus (sec. V i.Cr.), fragmente din templul Marelui Zeu, bazilici, terme, un cartier aristocratic (sec. V-VI), inscriptii numeroase etc. Intreaga incinta a fostei cetati este organizata ca rezervatie arheologica, langa aceasta fiind amenajat un muzeu cu exponate provenind de aici.

Regiunea inconjuratoare

- Baile Nuntasi, mica statiune balneara sezoniera, situata pe malul lacului cu acelasi nume, cu namol sapropelic utilizat in tratarea eficienta a afectiunilor reumatismale; - Cogealac, localit. rurala, cu populatie de origine macedoneana, port popular specific, instrumente si obiecte de uz gospodaresc.

Domenii


Click here to access the EduSoft website