Rocarta-online

Gherla


[Cuprins]

Date generale

Oras din Judetul Cluj, ae 26.500 de locuitori; este situat pe Valea Somesului Mic, in Campia Transilvaniei si este situat la o altitudine de 265-270 m.

Istorie si economie

Dezvoltata ppe locul unui castru roman, distrusa de tatari in secolul XVII si refacuta in secolul XVIII, Gherla a jucat, pana la cel de Al doilea razboi mondial,rol de centru comercial regional. In perioada postbelica devine un apreciabil centru industrial prin constructia aici a unui combinat de prelucrare a lemnului si infiintarea unor unitati de materiale de constructii, de sticlarie.

Turism

Principalele obiective turistice din Gherla sunt: - Muzeul de Istorie, cu exponate arheologice gasite in zona, cu diferite piese si documente privind istoria orasului; - Catedrala armeneasca, edificata in perioada 1748-1804 de catre armenii refugiati aici din Imperiul Otoman in secolul XVIII, in capela careia se pastreaza un tablou de Rubens, care are ca tema Coborarea lui Cristos de pe cruce, in catedrala se mai afla un evangheliar cu Faptele apostolilor, scris in anul 1316 in Cipru, un alt evangheliar din 1346 si un altul de la sfarsitul secolului XIV.

Regiunea inconjuratoare

- Baita, localitate componenta a Gherlei, statiune balneo-climatica, zivoare cu ape bicarbonatate, slab sulfuroase si clorurosodice, recomandate in afectiuni reumatismale, ginecologice si dermatologice. - Taga, localit. rurala, iazuri piscicole, loc de recreere si agrement; - Sic, localit. rurala, biserica reformata din sec. XIII, modificata in sec. XV, restaurata in 1946-1947, pastreaza fragmente de pictura din sec. XIV; - Nima, localit. rurala, biserica reformata construita in sec. XIII din piatra fatuita, cu picturi din sec. XIV; - Dabaca, localitate rurala de mare importanta istorica, considerata a fi fost resedinta voievodului Gelu; cetate cu 4 incinte fortificate, construite in sec. XI-XIII; mai intai incintele erau aparate de un val de pamant cu un sant adanc (sec. XI), apoi s-au ridicat ziduri groase de piatra; in apropiere s-au descoperit temeliile catorva biserici, stabilindu-se ca dateaza din sec. X-XI.

Domenii


Click here to access the EduSoft website