Rocarta-online

Sincai, Gheorghe


[Cuprins]

Date generale

(1754-1816, n. Ranciu, Judetul Mures). Istoric si filolog roman. Carturar iluminist, unul dintre reprezentantii proeminenti ai Scolii Ardelene.

Activitatea culturala

Dupa stralucite studii la Roma si Viena a functionat (1782-1794) ca director general al scolilor romanesti greco-catolice din Transilvania, desfasurand o intensa activitate de traducere si elaborare a unor manuale scolare, precum si a unor lucrari de popularizare a stiintei.

Gheorghe Sincai

Opere

Colaborator al lui Samuil Micu la redactarea gramaticii ("Elementa linguae daco-romanae sive valachichae") si autor al, ulterior, vestitei "Hronici a romanilor si a mai multor neamuri" (3 vol.), cea mai ampla culegere de date istorice de pana la el, continand peste 450 de izvoare, ramasa netiparita.

Influenta sa

Spirit novator, iluminist, concretizat in idealul emanciparii nationale si culturale a romanilor din Ardeal, a marcat intreaga sa activitate didactica, filologica, istorica si enciclopedica ce avea sa inriureasca in mod decisiv generatia pasoptista si, intr-o oarecare masura, intreaga evolutie culturala a sec. XIX. Vezi Cultura romana si Istoria romanilor!

Domenii


Click here to access the EduSoft website