Rocarta-online

Fagaras


[Cuprins]

Date generale

Municipiu in Judetul Brasov, 44800 loc.; situat in depresiunea cu acelasi nume, pe partea stanga a Oltului; 430 m alt.

Istorie

Veche asezare romaneasca, atestata ca oras in 1413, a fost in stapanirea domnitorilor din Tara Romaneasca pana in 1452. Ca formatiune statala prefeudala, Voievodatul Fagaras a fost constituit in sec. IX-X, fiind mentionat in documente sub numele de Tara Fagarasului in sec. XIV si XVI. De asemenea, este mentionat ca Terra Blachorum (Tara romanilor) in 1222, iar ca Terra Fagaras in 1372. In sec. XVI si XVII, orasul indeplineste si functia de scaun superior de judecata.

Turism

Principale obiective turistice:

Cetatea din Fagaras

- Cetatea, mentionata documentar in 1310, este construita inainte de aceasta data pe locul unei cetati din pamant ridicata in sec. X. Cetatea Fagarasului, extinsa si reconstruita in stilul Renasterii transilvanene in sec. XV-XVII, inconjurata de o incinta de tip Vauban in sec. XVIII, este considerata printre cele mai fortificate cetati din Transilvania. Restaurata in perioada postbelica, cetatea gazduieste in prezent Muzeul de Istorie si Etnografie al Tarii Fagarasului, in care sunt prezentate valoroase si interesante exponate din zona Depresiunii Fagarasului; - Biserica Sf. Nicolae, construita de Constantin Brancoveanu in 1697, pastreaza inca pictura originara si catapeteasma bogat ornamentata, specifica epocii Brancoveanu; - Bustul Doamnei Stanca - sotia lui Mihai Viteazul - care a locuit un timp in Fagaras; - Bustul lui Badea Cartan.

Regiunea inconjuratoare

- Voivodeni, localit. rurala, biserica, una dintre cele mai vechi constructii de zid din Tara Fagarasului, edificata in jurul anului 1500, cu picturi din 1772-1782 ce se mai pastreaza inca in naos; - Sambata de Jos, localit. rurala, castel in stil baroc ridicat de Iosif Bruckental in 1770, prezentand in sala mare o fresca ce infatiseaza o scena de vanatoare din Muntii Fagaras; - Sambata de Sus, localit. rurala, ruinele unui castel construit de Constantin Brancoveanu ca resedinta de vara, in apropiere, un palat si o manastire construite tot de Brancoveanu, in 1688 (biserica manastirii, asemanatoare ca stil cu cele din Muntenia, are o interesanta colectie de icoane pe sticla specifice zonei Fagarasului; - Complexul turistic Sambata, statiune climatica, cu bioclimat reconfortant, recomandata ca loc de odihna si recreere; punct de ascensiuni in Muntii Fagaras; - Dragus, localitate rurala, centru folcloric si etnografic (jocuri populare specifice, port taranesc traditional, arhitectura locala); - Breaza, localitate rurlala, ruinele unei cetati ridicate in sec. XIII - se crede ca de Negru Voda - alcatuita dintr-o incinta cu un turn in centrul sau, avand doua santuri de aparare pe laturi; in mijlocul ruinelor au fost scoase la iveala urmele unei cetati dacice; - Cincu, localitate rurala, biserica fortificata, construita in sec. XIII in stil romanic, transformata in stil gotic in sec. XIV, fortificata in 1520-1522 prin inaltarea a doua randuri de ziduri si turnuri, considerata unul din cele mai de seama monumente ale arhitecturii medievale din Transilvania; - Rodbav, localitate rurala, statiune balneara cu ape clorurosodice, iodurate, bromurate, indicate in tratamentul afectiunilor aparatului locomotor, sistemului nervos si ginecologice; biserica veche, construita in stil romanic; - Vad, localitate rurala, padure de stejari seculari cu multe poieni de narcise; - Bruiu, localitate rurala din Judetul Sibiu, unde se afla o biserica fortificata, construita in secolele XII-XVI - Copacel, localitate rurala, biserica, cu un turn inalt si clopotnita de dimensiuni mari, construita in 1797 in stil brancovenesc; - satul Cincsor, unde se gaseste o biserica fortificata construita in perioada secolelor XIV-XVI; - statiunea balneoclimatica Venetia de Jos; - Persani, localit. rurala, statiune balneoclimatica, cu apa minerala de zacamant (insotind gazul metan); manastire rupestra, cu 6 incaperi sapate in stanca; in apropiere, vestita Poiana Narciselor.

Domenii


Click here to access the EduSoft website